Българската професионална футболна лига (БПФЛ) официално се завърна в семейството

...
Българската професионална футболна лига (БПФЛ) официално се завърна в семейството
Коментари Харесай

Българската професионална футболна лига се завърна в Асоциацията на европейските лиги

Българската професионална футболна лига (БПФЛ) публично се завърна в фамилията на Европейските футболни лиги. Това се случи на Общото заседание на Асоциацията на европейските лиги, което утвърди кандидатурите на България, Албания и Малта като членове на лига в развиване. По този метод Асоциацията към този момент включва 40 члена от 34 европейски страни.

Общото заседание се организира в Порто, Португалия с домакинство на Португалската футболна лига, а БПФЛ бе представлявана от президента Атанас Караиванов и члена на УС Добрин Гьонов.

По време на събранието лигите потвърдиха значимостта на съдействието с УЕФА за възстановяване системата за систематизиране на приходите от европейските клубни шампионати за идния цикъл 2024/2027. То е основано на новите формати на шампионатите, уголемен календар и нарастване на приходите генерирани от европейските клубни шампионати (до 5 милиарда евро на сезон). От Асоциацията на европейските лиги приканват за по-справедлив механизъм за систематизиране на приходите, който може да бъде от изгода за всички професионални футболни клубове в Европа, а освен тези, които играят постоянно в европейските клубни шампионатите.

Общото заседание утвърди отпущането на 2,3 млн. евро в поддръжка на украинската Висша лига, като средствата ще бъдат инструмент за украинската лига да успее да приключи настоящото вътрешно състезание.

БПФЛ към този момент беше един път член на огромното семейство на европейския професионален футбол. На 28-и юли 2007-а година Българската професионална лига беше призната за пълновръстен член по време на Генералната асамблея в Кардиф (Уелс). По това време вземат участие 19 лиги от цяла Европа. Малко по-късно с приемането на още три, набъбват до 22. Но по-късно участието беше прекъснато.

Асоциацията на Професионалните лиги в Европа работи за повишението на професионалния футбол на континента, а също по този начин основава механизми за издигане на равнището на по-слабите шампионати.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР