Българската православна църква почита паметта на Св. Климент Охридски -

...
Българската православна църква почита паметта на Св. Климент Охридски -
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Св. Климент Охридски, Софийският университет празнува

Българската православна черква уважава паметта на Св. Климент Охридски - архиепископ Охридски, и първоучител на българския народ. Той е един от учениците на Светите братя Кирил и Методий - основатели на славянската книжовност и настойници на Европа.

Софийският университет, чийто патрон е Св. Климент Охридски, има празник през днешния ден.

Св. Климент Охридски е феодален академик и първият свещеник, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че е взел участие на младини още в хазарската задача на Кирил и Методий през 859-861 година, както и в задачата им във Великоморавия като техен възпитаник.

В някои по-късни славянски жития се споделя, че презвитер Климент е бил ръкоположен дружно с Наум в духовнически ранг от папата в Рим, преди гибелта на Св. Кирил.

Св. Климент Охридски е един от най-значимите създатели на старобългарски език. Той написа жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се показват от 15 до 50 негови съчинения.

След гибелта на Методий през 885 година Климент е пропъден от Моравия с други възпитаници и идва в България. Цар Борис Първи ги приема и им разпорежда образованието на свещеници на старобългарски език.

Климент основава просветна школа в Охрид, считана за първия славянски университет. В нея за седем години образова близо 3500 възпитаници. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за свещеник.

Св. Климент Охридски е създател на забележителни за времето си съчинения - жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си активност. Заради своите каузи след гибелта си свещеник Климент е канонизиран.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР