Българската платформа за търговия на зърно се опитва да набере

...
Българската платформа за търговия на зърно се опитва да набере
Коментари Харесай

"Агринайзер" набира 500 хил. евро капитал за разширяване на бизнеса в Румъния

Българската платформа за търговия на зърно се пробва да набере 500 хиляди евро, с цел да разшири интервенциите си в северната ни съседка. До в този момент Agriniser е набрала към 330 хиляди евро, като 200 хиляди от тях идва от фонда Vitosha Venture Partners. Платформата се прави оценка на 3.25 млн. евро, като до 20 юли, когато публично приключва процеса, могат да влязат консуматори на SeedBlink, краудфъндинг платформа.
Agriniser, българска компания, записана във Англия, набира капитал за разширение на бизнеса си в Румъния. Онлайн платформата за търговия със зърно се пробва да набере 500 хиляди евро през румънската краудфъндинг платформа за рискови вложения SeedBlink. До момента сдружението е съумяло да набере малко над 330 хиляди евро., като 200 хиляди евро идват от фонда Vitosha Venture Parnters, които са водещ вложител в сийд рунда на Agriniser.

Това значи, че досега българският стартъп е набрал към 130 хиляди евро от румънската платформа за рискови вложения. " Дори акцията в SeedBlink да не доближи заложените, този капитал ще можем да си го набавим и от други места ", сподели пред " Капитал " изпълнителният шеф и създател на Agrineser Кристиан Иванов.

" Но взехме решение, че това съответствува добре с проектите ни за развиване и с това, че желаеме да пуснем услугата си в Румъния ", добавя Иванов, имайки поради, че SeedBlink е румънска платформа " Участваме и в един акселератор, който е напълно отдаден на агротехнологични компании в Румъния и преценихме, че това ще е една добра маркетингова тактика за нас ", показва създателят.
Реклама Каква е оценката
Според данни от акцията за набиране на средства българската платформата за търговия със зърно се прави оценка на 3.25 млн. евро като всяка акция се прави оценка на към 2.2-2.3 хиляди евро. Данни от английския търговски указател демонстрират, че компанията е учредена през 2016 година от Кристиан Иванов, като през годините капитала на сдружението се усилва няколко пъти, защото влизат други вложители.

Последните данни на записаното във Англия сдружение демонстрират издаване на нови акции с номинална стойност от 0.001 паунда, само че продадени на цена от 1850 паунда. Според тези данни оценката на сдружението по отношение на октомоври 2021 година е било към 2.4 млн. паунда. Документите демонстрират, че с изключение на Кристиан Иванов, който има към 58% дял в сдружението, благосъстоятелност имат и физическите лица Милко Павлов (25% дял), Владимир Балчев (около 3% дял), Никола Кузманов (~ 2% дял), както и компаниите SMV Agro (6%) и Agrirate Media (4.6%).

Финансовия доклад на българското сдружение " Агринайзър ", където действително са интервенциите на компанията, демонстрират растеж от близо 150% (на годишна база) в чистите продажби до 170 хиляди лв. през 2020 година В същата година стартъпът записва и първата си облага - 93 хиляди лв. (в съпоставяне със загуба от 54 хиляди миналата година). Според данни на платформата Agriniser има над 1500 купувачи и продавачи на зърно и е обработила транзакции със зърно на стойност 13.6 млн. евро, откогато платформата работи в България (2019 година насам).
Следващата стъпка
Предвид развиването на агротехнологичната компания, натурален въпрос е превръщането ѝ в обществено сдружение. Към сегашен миг Кристиан Иванов счита, че Agriniser разполага с задоволително капитал, с цел да реализира задачите си в малко срочен проект, поради обстоятелството, че актуалната акция, която завършва публично на 20 юли, може да не реализира изцяло поставената цел.
Реклама
" Мислили сме по въпроса за BEAM пазара, само че на този стадий не сме тръгнали към тази посока. Самите средства, които ни трябват с цел да реализираме идната си цел, са постижими през тези канали, през които сме тръгнали по този начин или другояче да набираме запас ", споделя Иванов пред " Капитал ", като добавя, че " има интерес и от други места " към Agriniser.

На даден стадий в бъдеще компанията ще се появи на обществените пазари у нас, това удостоверява Кристиан Иванов, само че съгласно бизнесмена сега е прекомерно рано за неговата компания. " Имаме такива проекти " (за излизане на борсата), само че към момента сме твърди дребни " завърва предприемачът.
Повече за компанията
Agriniser дава опция за онлайн издание на предложения и водене на договаряния в търговията със зърно. След като разви бизнеса си в България, компанията към този момент стартира да гледа и към европейските пазари. Първо задачата е прилежаща Румъния, по-късно Англия, а след това и към други страни на Стария континент. Компанията майка Agriniser Limited, въпреки и започваща бизнеса си от България, е записана в Лондон. Неин мажоритарен притежател е самият Кристиан Иванов. Останалите съдружници са бизнес ангели - множеството физически лица, работещи в капиталови банки и фондовия пазар във Англия. Общите инвестиции, преди стартирането на последния рунд, са 350 хиляди английски паунда.
Свързани публикации " Пица бургер хаус ": бърза храна с гурме опит в Пловдив 13 юли 2022, 06:50 Херман Хаузер, Amadeus Capital: Европа би трябвало да обезпечи софтуерния си суверенитет 8 юли 2022, 07:01 Йордан Дъбов, който търси най-хубавото кафе в света 1 юли 2022, 06:31 Моят пъстър течен термометър 24 юни 2022, 06:59 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР