Българската национална телевизия и представители на Европейския съюз за радио

...
Българската национална телевизия и представители на Европейския съюз за радио
Коментари Харесай

БНТ и EBU ще настояват журналистите от македонската обществена медия да получат достъп до ваксини

Българската национална телевизия и представители на Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcast Union - EBU) ще упорстват публицистите от публичната медия в районен съд Македония да бъдат включени в имунизационната стратегия против Covid-19 в границите на механизма COVAX на Европейския съюз за обезпечаване на обективен достъп до ваксини.

В началото на месец март управлението на Македонското радио и телевизия (МРТ) беше в София по покана на Българската национална телевизия, на която подписаха Меморандум за съгласие и съдействие, за усилване на двустранните връзки и продан на наличие сред двата публични оператора.

По време на визитата си, екипът на МРТ показа терзания, че македонските публицистите нямат обезпечени ваксини, а всекидневно са изложени на риск при отразяването на събития и обезпечаване на информираността на обществото.

След срещата генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков поддържа сътрудниците си и инициира диалог с останалите публични медии в групата страни от Централна и Източна Европа и изпрати писмо до централата на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) с молба за подпомагане за обезпечаване на ваксини. Той изрази опасения по отношение на продължаващите значими провокации, които пандемията Covid-19 слага и незабавната нужда от обезпечаване на отбрана от заразяване на чиновниците в публичните медии.



В отговор на самодейността на Българската национална телевизия от EBU изпратиха формален отговор, с който споделят загрижеността за публицистите при обезпечаването на ваксини.

В документа Ноел Кърън, общоприет шеф на EBU, показва, че като самопризнание за ролята на публичните медии на първа линия в продължаващата битка с вируса EBU ще упорства държавното управление на Република Северна Македония да включи чиновниците от МРТ, най-много радио и телевизионните публицисти, като приоритет в националната стратегия за имунизацията против Covid-19.

„ В съответния случай за Югоизточна Европа и Северна Македония бюрото на EBU в Брюксел следи от близко поддръжката на Европейския съюз за световния обективен достъп до ваксини COVAX като главен източник на ваксини за Западните Балкани. Разбираме, че Северна Македония и други страни в района са поръчали количества ваксини в границите на този механизъм. Включвайки личния състав на МРТ, който наброява по-малко от 1000 индивида, в имунизационната стратегия и механизма COVAX, държавното управление на Северна Македония би признало значимостта на отбраната на една съществена услуга и ще даде опция на чиновниците на Македонското радио и телевизия да продължат безвредно да осведомят, образоват и построяват връзки с жителите в тези невиждани времена. “, декларира поддръжката си Ноел Карън.

От EBU показват още, че след експлоадирането на пандемията преди повече от година, публицистите в районен съд Македония, а и цяла Европа, самоуверено и неуморно работят в условия на непрекъснати ограничавания на карантината и безстрашно се изправят пред риска от заразяване с вируса. Изразяването на взаимност в границите на мрежата от публични медии в Европа е необходимo повече от всеки път, в тези сериозни времена.

Вижте благодарственото писмо до Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР