Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който

...
Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който
Коментари Харесай

БНБ отрече за доклад, че България не е готова за влизане в еврозоната през 2024 г.

Българската национална банка отхвърли да е изготвян отчет, в който се твърди, че страната ни не е подготвена за присъединение към еврозоната през 2024 година. Това излиза наяве от позиция на Централната банка, изпратена до БНР за достоверността и характера на текстовете, представени през седмицата от водача на " Възраждане ” Костадин Костадинов. Според тълкуването на партията на Костадинов страната ни не е подготвена за въвеждане на единната европейска валута в целевия небосвод.

Българска народна банка удостоверява фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година: Българската национална банка не е изготвяла Анализ за резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от Управителния съвет и да бъде публично входиран в Народното събрание. След поискано конкретизиране от Българска народна банка обявиха: " Не съществува подобен " отчет на Българска народна банка ”.

Обсъжданите в общественото пространство текстове - предоставени за бистрота и отбягване на спекулации по тематиката - са работни версии, направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група.

От централната банка допълват, че " позицията на Българска народна банка по въпросите, свързани с присъединението към еврозоната, е изразявана неведнъж, в това число от шефа на Българска народна банка ”. Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев посочи изгодите за страната ни от присъединението към еврозоната и предизвести, че в случай че не успеем да влезем в целевите периоди, идващият прозорец за нас ще бъде чак след 10 години.

" Възраждане ”: Потресаващ разбор

Анализът на Българската национална банка (БНБ) на процедура споделя, че не сме подготвени България да влезе в еврозоната, оповестиха на брифинг в Народното събрание от " Възраждане ”. Те цитираха текстове, съгласно които българската стопанска система не е подготвена за приемане на еврото и България " ще загуби опцията да противодейства на отрицателно въздействие от налаганата от Европейската централна банка парична политика ”.

Лидерът на " Възраждане ” Костадин Костадинов дефинира разбора за еврото като поразителен. Той напомни, че по самодейността на парламентарната група е образувана контактна група за диалози с други сили за привикване на референдум по въпроса за въвеждането на еврото.

Българска социалистическа партия: Българска народна банка сами не желаят да си подпишат отчета

От левицата оповестиха, че са получили въпросния работен отчет. " Българска народна банка ни изпраща нещо, което не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма автограф и щемпел, не е ясно кои са тези специалисти в Българска народна банка ”, разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Според социалиста имаме съществени аргументи да се тормозим и това изяснява за какво Централната банка не подписва и не изпраща отчет, който те да са утвърдили в Управителния съвет. " Ние споделяме мнението, че не сме подготвени от 1 януари 2024 година да влезем в Еврозоната и това ще стане, когато това е от изгода на България, защото към този момент рисковете са доста огромни ", заключи Румен Гечев.

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР