Българската народна банка (БНБ) ще увеличи резервите си с 2

...
Българската народна банка (БНБ) ще увеличи резервите си с 2
Коментари Харесай

БНБ ще увеличи резервите си с 2 млрд. лв. след транш от МВФ

Българската национална банка (БНБ) ще усили запасите си с 2 милиарда лева след невижданото решение на Международния валутен фонд (МВФ) да утвърди разпределението в международен проект на 456 милиарда СПТ (специални права на тираж), равняващи се на 650 милиарда $, оповестиха от централната банка.

От тази сума на 23 август Българска народна банка ще получи в един транш 859 СПТ (около 2 милиарда лева.), с които ще се усилят запасите на централната банка. С това нарастване общият размер на СПТ на Българска народна банка ще възлезе почти на 1.5 милиарда СПТ или към 3.5 милиарда лева

На 2 август бордът на шефовете на МВФ, чийто член е шефът на Българска народна банка Димитър Радев, утвърди разпределението на 456 милиарда СПТ за страните членки на фонда. Целта е да се обезпечи спомагателна ликвидност в международен мащаб, която да построи доверие и да подтиква възобновяване на международната стопанска система след пандемията.

" Това е историческо решение, най-голямото систематизиране на СПТ в историята на МВФ и инжекция за международната стопанска система във време на невиждана рецесия. Разпределението на СПТ ще бъде от изгода за всички членове на фонда, с цел да се отговори на дълготрайната световна потребност от запаси, създаване на доверие и поощряване на устойчивостта и стабилността на международната стопанска система ", уточни ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

" Това ще помогне изключително на нашите най-уязвими страни членки, които се борят да се оправят с въздействието на коронавирусната рецесия ", добави тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР