Българската народна банка (БНБ) е независима институция, която взаимодейства с

...
Българската народна банка (БНБ) е независима институция, която взаимодейства с
Коментари Харесай

Хампарцумян: Светът се пренарежда и би било добре България да…

Българската национална банка (БНБ) е самостоятелна институция, която взаимодейства с Европейската централна банка (ЕЦБ) и не трябва да се дават някакви свръхочаквания на ЕЦБ. Личността на шефа и на подуправителите са доста значими, които са интерфейсът за еврозоната на ежедневна база, правила, регулации.

Това изясни пред bTV банкерът и финансист Левон Хампарцумян в коментар за избора на нов шеф на Българска народна банка, който би трябвало да се случи през днешния ден в Народното събрание.

По думите му изборът на началник на централната ни банка е доста значим и личността на Димитър Радев е безспорна. Политиците не знаят какво прави Българска народна банка, посочи Хампарцумян.

Той добави, че няма в света гуверньор на централна банка, който да е непосредствено упрекван, че някоя банка е банкрутирала.

Политическият анализатор Георги Харизанов съобщи, че в случай че огромните страни в Европейски Съюз желаят България в Шенген няма проблем това да се случи. Нидерландия по-скоро би се съобразила с присъединението на България в Шенген, в сравнение с да заеме лична позиция или позиция, която не кореспондира с политиката на Европейския съюз, уточни Харизанов.

Социологът Добромир Живков добави, че България е по-близо до Шенген, в сравнение с до Еврозоната. Политическата конюнктура в Европа и това, което се случва в България с пренареждането на кабинета и изпълнителната власт, както и приемането на проевропейска политика, ще способства значително за приемането на България в Шенген, счита Живков.

„ Съществената част от Европейски Съюз не ги интересува какво става тук, те просто не ни зная, бъркат ни кои сме и къде сме. Тези, които знаят нещичко за нас, ни стопират за Шенген, тъй като ни нямат доверие. Тук са значими общите критерии плюс доверието към нас. Ние би трябвало да назоваваме нещата с същинските им имена, с цел да имаме един добър разговор с европейските си сътрудници. Трябва да се разбере от всички, че светът се пренарежда и би било добре България да заеме своето място и да е добре работещ член на Европейски Съюз във всичките си инкарнации “, разяснява тематиката и Хампарцумян.

Инфо:Blitz.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР