Българската народна банка (БНБ) даде срок от 5 дни на

...
Българската народна банка (БНБ) даде срок от 5 дни на
Коментари Харесай

До 5 дни банките ще предложат правила за разсрочване на кредити

Българската национална банка (БНБ) даде период от 5 дни на комерсиалните банки да показват единни правила за разсрочване на заемите на засегнатите от коронакризата компании и жители. От Асоциацията на банките в България дадоха отговор, че са готови и ще дадат отговор в оптимално къс период.

Изготвените от банкови правила по-късно би трябвало да се одобрят от Българска народна банка и затова не е ясно по кое време тъкмо ще заработят. Детайли по какъв метод банките ще облекчат заемите на своите клиенти ще бъдат оповестени с публикуването на разпоредбите за частния мораториум, се споделя в известието на Българска народна банка.

Очаква се банките да разгласят за кои типове заеми ще разрешат почивка за изплащането им, без това да носи някакви тежести като наказателни лихви, регистриране в кредитния указател на нередовните длъжници или други Българска народна банка към този момент разгласи, че мораториумът ще засегне както компаниите, по този начин и физическите лица. 

Европейският банков орган разгласи през вчерашния ден най-общи насоки за мораториума върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19. От тях излиза наяве, че мораториумат би трябвало да се приложи от задоволително на брой кредитни институции по отношение на задоволително необятен кръг кредитополучатели. АББ, в която членуват всички търговски банки у нас, към този момент изрази цялостна подготвеност.  Това, което не е известно, е по какъв критерий банките ще отсяват на кой да вършат пролонгация и по кои видове заеми - ипотечни, потребителски, фирмени.

" Мораториумите върху заплащания по банкови заеми могат да бъдат ефикасен инструмент при краткосрочни ликвидни усложнения на клиентите на банките. Много компании и жители биха изпитали такива усложнения, в случай че работата им бъде лимитирана или прекратена в следствие от ограниченията против COVID-19 ", показва Българска народна банка.

Отсрочените кредити на финансово затруднените консуматори няма да се считат за неприятни заеми, което няма да води до допълнителни разноски за банките да вършат запаси. Това ще помогне на банките да разполагат с повече запас за кредитиране.

Българска народна банка към този момент вкара пакет от ограничения на стойност 9.3 милиарда лева, които да подсигуряват по-голяма ликвидност в комерсиалните банки. Една от тях е банките да не раздават дивиденти и напълно да капитализират облагата си от предходната година в размер на 1.6 милиарда лева Друга мярка е да понижат експозициите си към задгранични банки и по този метод да си обезпечат към 7 милиарда лева спомагателен запас.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР