Българската копродукция „Дивата круша“ ще влезе в състезанието за номинация

...
Българската копродукция „Дивата круша“ ще влезе в състезанието за номинация
Коментари Харесай

БГ копродукция ще се бори за Оскар

Българската копродукция „ Дивата круша “ ще влезе в надпреварата за номинация в чуждоезичната категория на идните оскари. Това стана ясно, откакто от Турция оповестиха, че с това заглавие ще протегнат ръка към заветната статуетка през февруари следващата година.

Драмата, режисирана от Нури Билге Джейлан, към този момент направи международната си премиера в границите на Международния кинофестивал в Кан през месец май, когато феновете на седмото изкуство посрещнаха прожекцията с дълги и бурни овации.

„ Дивата круша “ е петият план на Джейлан, който е изпратен от Турция в битката за номинация за „ Оскар “. Сега филмът е определен от 17-членно професионално жури, като се конкурираше за достойнството с още 11 продукции.

В лентата присъединяване взимат продуценти от 7 страни - Zeyno Film (Турция), Memento Films Production (Франция), Detail Film (Германия), „ РФФ Интернешънъл” (България), 2006 D.O.O. (Босна и Херцеговина), Sisters & Brother Mitevski (Македония) и The Chimney Pot (Швеция).

„ Тази копродукция е комплицирано проведена сред седем компании. Всяка от тях се включва посредством артистичен, финансов или механически принос в проекта”, изясни Зейнеп Атакан, която стои зад „ Дивата круша” от турска страна. Филмът споделя историята на Синан, който се завръща в родното си село и прави всичко допустимо да събере нужните средства, с цел да издаде към момента непубликуваната си книга. Дълговете на татко му обаче ще попречат на героя да сбъдне своята фантазия.

91-ата гала по раздаването на премиите „ Оскар “ ще се организира на 24 февруари, а номинациите ще бъдат публично оповестени на 22 януари. Това ще е и първата година, в която Американската кино академия ще вкара новата си категория за достижение в известен филм, която през последните дни провокира дискусия в средите. Друга смяна, на която ще станем очевидци следващата година, е по-краткото телевизионно лъчение на церемонията, което ще бъде кратко до 3 часа. Предстои България също да уточни предлагането си за идните оскари.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР