Българската компания за карго дронове Dronamics осъществи успешно първия си

...
Българската компания за карго дронове Dronamics осъществи успешно първия си
Коментари Харесай

Българският карго дрон Black Swan полетя за първи път

Българската компания за карго дронове Dronamics реализира сполучливо първия си полет на самолета си Black Swan (Черен лебед) на летището в Балчик. Това се случва седем месеца, откакто стана ясно, че компанията ще си партнира с черноморското летище като част от подготовката за стартирането на идните безпилотни търговски полети.

Основаната от братята Свилен и Константин Рангелови компания разказва сполучливия полет като

проява на капацитета на логистичната промишленост да увеличи успеваемостта при превозването на артикули “.

Дронът Black Swan е бил във въздуха малко над 10 минути под дистанционно управление от двама водачи от земята. Компанията показва това като затвърждаване успеваемостта на лицензираната технология на компанията. Според българската компания комерсиалните товарни полети на безпилотни апарати в Европа може да стартират по-късно тази година.

Засега към известието има единствено фотоси, само че не и видео материал.

Този значим крайъгълен камък е кулминационната точка на месеци на наземни проби “, показват от компанията.

Летището е определено за задачата, защото полетът може да се извърши по-безопасно. Изминатото разстояние е 21.5 км със междинна скорост 140 км/ч и височина малко над 600 м.

Днес ние създадохме история и се гордеем, че демонстрирахме валидността на нашата дрон технология “, разяснява Константин Рангелов.

Целта е дронът да може да носи товар от към 350 кг с оптималната скорост 200 км/ч на разстояние до 2500 км. Идеята е да направи достъпа до доставки като храна, медикаменти, аварийни елементи и онлайн търговия, още в същия ден на поръчката.

Технологията пък разрешава тези полети да бъдат с 80% по-бързи, 50% по-евтини и с до 60% по-малко нездравословни откъм въглеродни излъчвания по отношение на всеки различен тип превоз, в това число самолетен.

Самолетът е бензинов, само че е конструиран по този начин, че когато новите технологии се появят, да може да премине елементарно на тях. Компанията възнамерява един ден да бъде въглеродно неутрална, само че все още електрическата подвижност към момента не е задоволително добре развита и не дава отговор на потребностите на авиацията.

Българската компания е първата в Европа лицензирана за товарни дронове и първият стратегически сътрудник на IATA за дронове в международен мащаб.

През последните две години компанията съумя да сътвори и партньорска мрежа от десетки летища – най-вече в Европа, само че също в Съединени американски щати, Канада и Австралия. Целта е да бъде реализирана еластичност посредством съществуването на повече местоположения за политане и кацане, тъй че товарите да се доставят оптимално покрай своя получател.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР