Българската инфраструктура не е адекватна на нашия климат. А климатичните

...
Българската инфраструктура не е адекватна на нашия климат. А климатичните
Коментари Харесай

Министър Попов: Инфраструктурата ни не е адекватна на нашия климат, а трябва да сме готови за все по-сериозни валежи


Българската инфраструктура не е съответна на нашия климат. А климатичните промени значат по-висок риск от рискови феномени. Можем да чакаме в бъдеще все по-сериозни и по-чести превалявания. Това сподели пред Нова ТВ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него реакцията на държавното управление през вчерашния ден е била съответна.

Зам.-министърът на околната среда и министър председателят незабавно отпътуваха на място. Реакцията на страната беше мигновена и навременна. Вероятно има още една жертва, с изключение на двете, разпознати през вчерашния ден, само че не мога да потвърдя сигурно. Вчера трима души липсваха. Преди да бъде приключен анализът, бих се въздържал да обвиня един човек или фактор за наводненията. Става дума за комплекс от фактори – огромно количество превалявания, реакция към предизвестията, както и презастрояванетo “, изясни той.

По думите му България не финансира задоволително научните проучвания.

„ За да бъдат развити изследванията, би трябвало да бъдат обезпечени по-добре финансово. Има софтуерни въпроси, които да бъдат решени, с цел да може да има по-точно определяне на риска от наводнения. Плановете за ръководство на риска от наводнения се сформират възоснова на модели, които би трябвало да се усъвършенстват. Посочени са няколко места по Черноморието, застрашени от наводнения, само че с друга степен. Конкретната територия в Царево е лимитирана и би трябвало да се вкарат нови данни в математическия модел, с цел да бъде по-адекватно “, разяснява министърът.

И добави, че проектите разчитат на исторически данни.

„ Планът за риск от наводнения е основан на интервал 2011-2019 година Трябва да се промени, да се включат климатичните промени, както и интервалите да са оптимално дълги “, счита Юлиан Попов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР