Българската икономика ще ръст от 3,5% за 2019 година, а

...
Българската икономика ще ръст от 3,5% за 2019 година, а
Коментари Харесай

Икономиката през 2020-а: По-слаб износ, по-малко инвестиции, но стабилно потребление

Българската стопанска система ще растеж от 3,5% за 2019 година, а за идната може да чакаме едва закъснение на растежа до 2,9% вследствие на външни фактори, като лимитирано търсене в Еврозоната и възходяща неустановеност поради комерсиалните спорове. Това предвиждат икономистите на " УниКредит Булбанк " в тримесечния си разбор за района на Централна и Източна Европа.

През идната година вследствие на посочените фактори в допълнение с отслабването на растежа в Щатите износът ще се забави, а дружно с това растежът на частните вложения ще се свие поради по-голямата неустановеност.

" Последното към този момент се вижда в най-новите изследвания за доверието на бизнеса, където световната неустановеност стана фактор номер едно ограничителен проектите за агресия на българските компании в индустрията след нескончаем интервал, в който първото място се заемаше от дефицита на работна ", се показва в разбора.

За сметка на по-слабият експорт и вложения съгласно прогнозата вътрешното търсене ще продължи да бъде значим фактор за растежа и през 2020 година.

" Очакваме подобряването на покупателната дарба на приходите на семействата да продължи, като получи поддръжка освен от мощния пазар на труда, само че и от в допълнение повишение в кредитирането на семействата, което евентуално ще доближи пика си през тази или идната година ", се споделя в документа.

За повишението на потреблението ще способства и намаляващият инфлационен напън вследствие на забавянето на стопанската система.

Икономистите от " УниКредит Булбанк " допълват още, че строителният бранш ще продължи да усилва своя принос за повишаването на вложенията. Търсенето на парцели няма да отслабне и цените ще продължат да нарастват, макар умереното закъснение на стопанската система, предстоящо идната година.

Растеж от 3,5% за 2019 година предвиждат и от " Райфайзенбанк България ", като в последния си разбор те покачват прогнозата си от предишно упования растеж в границите на 3 на 100. Експертите от финансовата институция показват като съществена причина за това мощния резултат за първите шест месеца на годината. Тогава брутният вътрешен артикул се увеличи с 4,2 на 100.

" За второто полугодие чакаме напредък от малко под 3%, движен от вътрешното търсене и подкрепян от експорта, до момента в който вносът ще се възвърне до слаб напредък ", разяснява икономическият анализатор на банката Емил Калчев.

Към края на първата половина на 2019 година по обособени съставни елементи на Брутният вътрешен продукт може да се уточни, че износът се е нараснал с 2,1% по отношение на 2018 година, а вносът е намалял с 4%. От своя страна крайното ползване пораства с 1%, а брутo капиталообразуването се е свило с 4,1%.

" От страна на предлагането, през второто тримесечие най-солиден принос за растежа на Брутният вътрешен продукт предстоящо имаше секторът на, следван от промишлеността, в това число строителството, до момента в който селското стопанство повлия едва за растежа ", добавя Калчев. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР