Българската художествена гиманстика изпълни програма максимум на провелото се в

...
Българската художествена гиманстика изпълни програма максимум на провелото се в
Коментари Харесай

Ансамбълът отправи взор към Париж 2024

Българската художествена гиманстика извърши стратегия най-много на провелото се в София международно състезание. На шампионата в зала " Арена Армеец " (14-18 септември), който беше и първа олимпийска подготовка за Париж 2024, националният ни отбор завоюва две международни трофеи (в многобоя и с три ленти и две топки) и взе квота, а дебютантката Стилияна Николова извоюва четири медала - три сребърни на обособените уреди (обръч, бухалки и лента) и бронзов в многобоя, и подсигурява на страната ни присъединяване и в самостоятелната конкуренция на XXXIII летни игри във френската столица.

" И в най-прекрасните си фантазии не съм вярвала, че ще вземем толкоз доста медали. Разбира се, надявала съм се ", разяснява президентът на федерацията (БФХГ) Илиана Раева. За нея и за целия тим шампионата стартира с тревожната новина, че звездата на националния ни тим Боряна Калейн е призната по неотложност в болница и пропуща шампионата. След края му шефът на БФХГ успокои почитателите, че състезателката към този момент е здрава и скоро ще се завърне на килима:

" Това беше огромен удар за нас, тъй като тя беше една от главните претендентки за купата. И на фона на това, което видях на това международно, Боряна щеше да свети в действителност като един елмаз. Нейната класа е от напълно друго измерение, само че аз имам вяра, че тя ще се възвърне по най-бързия метод и ориста ще ѝ върне това, за което тя най-вече мечтае. "

Грациите от новия състав на ансамбъла (Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова) към този момент насочат поглед към олимпиадата след по-малко две години. Според тях по-късият олимпийски цикъл поради закъснялото с една година осъществяване на игрите в Токио 2020 няма да се отрази отрицателно на подготовката им, даже в противен случай.

" Абсолютно не, по-скоро това ще ни подейства мотивиращо. Не считам, че е проблем ", уверена е Трашлиева.

За треньорката им Весела Димитрова това е първо злато от международно състезание в кариерата. Тя изведе България до олимпийската купа в японската столица предишното лято, само че с различен състав - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова.

" Много сме щастливи и удовлетворени от това, че точно ние успяхме да донесем тази купа във витрината на госпожа Димитрова - добави Трашлиева. - Наистина сме доста щастливи, безпределно разчувствани, тъй като беше необикновено. Залата беше цялостна, необикновено чувство. Развълнувани сме от купата в многобоя, само че това е и доста отговорно, тъй като следващата година ще би трябвало да я пазиме. Предстои още ужасно доста работа. Но ние сме подготвени - щом сме стигнали дотук, ще продължаваме самоуверено напред. Целта ни е просто да работим, да демонстрираме най-хубавото и малко по малко, съревнование след съревнование, до момента в който пристигна време за олимпиадата, там да се представим на най-високо равнище. "

Гимнастичките са безапелационни, че извоюваната квота няма да отнеме от концентрацията им в идващите 22 месеца до игрите в Париж (26 юли - 11 август 2024 г.).

" Да, ще бъде една концепция по-спокойно, само че работа отново ще има всекидневно в залата и ще се борим до дъно - уточни Маргарита Василева. - В един подобен случай е в действителност доста значимо всичко това да се не помни, с цел да може да стартираме изначало на идващите уреди. Именно това направиха нашите треньори. Помогнаха ни тотално да забравим какво се е случило и да стартираме изначало да работим. Напрежение има, само че ние работим точно за това - да изключваме аудитория, овации, крясъци и да сме си единствено ние на терена. И го постигнахме. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР