Българската фондация Биоразнообразие призова днес да се подкрепи посланието на

...
Българската фондация Биоразнообразие призова днес да се подкрепи посланието на
Коментари Харесай

Тази година Денят на Земята призовава към опазване на изчезващите видове

Българската фондация Биоразнообразие прикани през днешния ден да се поддържа посланието на Световната мрежа на Деня на Земята, която афишира изгубването на биологични типове като главно предизвикателство пред планетата през 2019 година

22 април се отбелязва за Ден на Земята от 1970 година, когато в Съединените щати 20 милиона се събират на митинг, с цел да извърнат внимание върху екологията. Тогава Денят на Земята е бил проведен като израз на нововъзникващо схващане на реакция против всеобщото ползване и е насочил силата на антивоенното протестно придвижване към проблемите на околната среда.

През всяка последваща година Световната мрежа на Деня на Земята слага друг фокус за привличане на социална сила, като тази година това е загубата на биологичното многообразие. Организаторите чакат в най-големия цивилен ден на деяние в света през днешния ден да вземат участие повече от 1 милиард души в 192 страни.

" В природата нищо не съществува единствено "

Тези думи на американската биоложка и природозащитничка Рейчъл Карсън са определени за мото на международния Ден на Земята този 22 април. Според световната мрежа, която популяризира посланието тази година, всички живи същества имат своя присъща стойност и са подвластни едно от друго, като всяко играе неповторима роля в комплицираната мрежа на живота. Природозащитниците приканват да работим дружно, с цел да защитим застрашените от изгубване през днешния ден типове: пчели, коралови рифове, слонове, жирафи, инсекти, китове и доста други.

Мрежата на Деня на Земята още веднъж коментира за какво загубата на биологични типове е измежду най-важните проблеми за планетата. Тя припомня,че даровете на природата за нашата планета са милионите типове, които познаваме и обичаме, и още доста други, които остават да бъдат открити.

Според природозащитниците, точно човешките същества окончателно нарушават салдото на природата и вследствие на това светът е изправен пред най-голяма степен на изгубване, от изгубването на динозаврите преди повече от 60 милиона години. За разлика от ориста на динозаврите, бързото изгубване на типовете в нашия свят през днешния ден е резултат от човешката активност.

Безпрецедентното световно заличаване и бързото понижаване на популациите на растения и диви животни са директно свързани с аргументите, провокирани от човешката активност: изменението на климата, обезлесяването, загубата на местообитания, трафика и бракониерството, неустойчивото земеделие, замърсяването и пестицидите, както и доста други, изброяват от Световната мрежа.

Фактите

 40% от международните типове птици са в крах, а един на всеки 8 типа е заплашен от световно изгубване.
© Българско дружество за защита на птиците

40% от международните типове птици са в крах, а един на всеки 8 типа е заплашен от световно изгубване.

Българска фондация Биоразнообразие цитира основните обстоятелства, които слагат изгубването на типове като главен проблем на планетата ни.

Факт # 1 Ние сме при започване на най-големия интервал на изгубване на типовете през последните 60 милиона години. Обикновено сред 1 и 5 типа изчезват годишно. Въпреки това учените пресмятат, че в този момент губим типове от 1000 до 10 000 пъти по-бързо от естествените. Много типове ще изчезнат, преди да научим за тях или за изгодите, които те носят на нашата планета.

Факт # 2 Ново изследване демонстрира, че насекомите в Германия са намалели с над 75% през последните 28 години. Това е доста обезпокоително: 80% от дивите растения разчитат на пчели и други инсекти за опрашване, а 60% от типовете птици разчитат на инсекти за храна. Човекът е изцяло подвластен от растенията за своята храна – непосредствено или като храна на животните, с които се храни.

Факт # 3 Унищожаването на местообитанията, употребата и изменението на климата са причина за загубата на половината от популацията на дивите животни в света.

Факт # 4 Приматите, нашите най-близки родствени животни, са под изключителна опасност. Близо 60% от международните 504 типа примати са застрашени от изгубване, а 75% от типовете примати са в тежък спад на популацията.

Факт # 5 В международен мащаб повече от 650 000 морски бозайници са уловени или съществено ранени от риболовни уреди годишно.

Факт # 6 През последните 20 години бяха наранени към 75% от всички зъбати типове китове, като делфини, морски прасета, косатки и 65% от планктоноядните (баленови) китове - гърбат, наследник, кашалот, както и и 65% от типовете тюлени, поради несъразмерен лов при риболовни интервенции в международен мащаб.

Факт # 7 40% от международните типове птици са в крах, а един на всеки 8 типа е заплашен от световно изгубване.

Факт # 8 Нашите огромни котки, в това число тигри, леопарди и гепарди, са в сериозен крах и доста от тях ще изчезнат през идващото десетилетие. Котките на света се експлоатират за разнообразни елементи на тялото и кожите си. Китай остава най-големият пазар в света за тези сериозно застрашени типове дружно с черния и белия носорог и други типове.

Факт # 9 Популациите на гущери са изключително уязвими към изменението на климата. Неотдавнашно изследване планува, че в случай че сегашният спад на популациите от гущери продължи, 40% от всички типове гущери ще изчезнат до 2080 година

Факт # 10 Американският бизон в миналото е наброявал милиони човеци и е пътувал от Аляска до Мексико. Сега те заемат по-малко от един % от първичното си местообитание. Съществуващите им местообитания са толкоз дребни и строго следени, че оживелите бизони през днешния ден са доста по-малко от добитъка.
Какво следва
Природозащитниците имат и добра вест. Тя е, че степента на изгубване към момента може да бъде забавена и доста от нашите намаляващи, застрашени и уязвими типове към момента могат да се възстановят, в случай че в този момент работим дружно, с цел да изградим общото световно придвижване на потребителите, гласоподавателите, педагозите, публичните водачи и учените. От Световната мрежа за Деня на Земята и Българската фондация Биоразнообразие приканват за незабавни дейности. Според тях те включват:

• Обучение и повишение на осведомеността за процеса на изгубване на хиляди типове и аргументите и следствията от това събитие.

• Постигане на съществени политически дейности, които пазят необятни групи от типове и техните местообитания.

• Изграждане и активиране на световно придвижване, което прегръща полезностите на природата.

• Насърчаване на самостоятелни дейности като персонално отношение към природата и типовете и всекиднвено държание, което ги пази. Примери за това са отвод от развъждане като домашни любимци на типове застрашени типове или типове от инвазиране (папагали, дневни и нощни грабливи птици, влечуги, земноводни и др), прекъсване на използването на пестициди и хербициди, понижаване на потреблението на пластмаси за еднократна приложимост, отвод от стимулиране на промишлеността за скъпи кожи и други

Денят на Земята е самодейност, която цели да отговори най-малко частично на потребността от по-широка информация за тези проблеми и привличане на повече хора към привички, които пазят уязвимите типове и техните обитания.

Колкото до политическите ограничения и успеваемостта им, още веднъж от жителите зависи да изискват от избраниците си такива дейности. За Деня на Земята българското Министерство на околната среда и водите разгласява информация за световната гражданска акция на природозащитниците. Екоминистерството афишира поддръжката си за акцията посредством полемики, зелени уроци и почиствания от дирекциите на националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан и от районните басейнови дирекции. Пълния график на тези събития можете да видите тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР