Българската финтех компания Пейхоук“ е първият еднорог в България. Да,

...
Българската финтех компания Пейхоук“ е първият еднорог в България. Да,
Коментари Харесай

С какво се занимава първата българска компания, оценена на над 1 млрд. долара

Българската финтех компания „ Пейхоук “ е първият еднорог в България. Да, прочетохте вярно – еднорог. В бизнеса по този начин се назовава започваща компания, оценена от вложители на над 1 милиарда $. Терминът е разпространяван през 2013 година от инвеститорката в рисков капитал Айлийн Лий, а наименованието демонстрира какъв брой рядко срещани са подобен вид сполучливи компании.

„ Пейхоук “ дава фирмени дебитни карти и платформа за ръководство на разноски в над 30 страни. Корпоративните карти, които основава компанията, разрешават по-голям надзор от страна на финансовите екипи върху метода, по който се изразходват средствата от чиновниците, и в това време опростяват процеса на бизнес банкирането за компаниите.

Компанията започва своята активност през 2018 година, а нейни създатели са двама някогашни чиновници на „ Телерик “ – Христо Борисов и Бойко Караджов. Началният капитал, с който стартира компанията, е малко над 40 млн. лева, демонстрира информация в Търговския указател.

Четири години по-късно компанията се прави оценка от вложители на стойност над 1 милиарда $. В началото на март 2022 година от „ Пейхоук “ оповестиха, че са съумели да наберат нови 100 млн. $ капитал, с което доближиха пазарната оценка, превръщаща ги в компания еднорог. 

Последният капиталов рунд е воден от щатския фонд Lightspeed Venture Partners, който влага в българската компания 50 млн. $. Сред вложителите са и компании като Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures and Jigsaw VC. В рунда вземат участие и досегашните вложители - Greenoaks, QED Partners и Earlybird Digital East.

През предходната година „ Пейхоук “ притегля вложения на два пъти - през април - за 20 млн. $, а през ноември в рунд Б, воден от щатския фонд Greenoaks - за 112 млн. $. Тогава българската компания беше оценена на 570 млн. $.

Разработването на компанията и превръщането ѝ в еднорог обаче не е лесна задача, споделя Христо Борисов в изявление за „ Тази събота и неделя “ по bTV:

„ Получавали сме извънредно доста отводи. Когато взимахме нашия рунд финансиране през 2019 година, 62 пъти ни отхвърлиха 40 фонда, които споделиха: „ Това няма по какъв начин да стане, не може да извършите такава компания, това ще е доста мъчно. “

Въпреки компликациите, създателите на „ Пейхоук “ в никакъв случай не помисляли да се откажат, споделя Борисов. От ден първи задачата им е да основат огромна компания. Стратегията е да намерят задоволително необятен пазар, който да адресират, с цел да реализиран задачата си. И съумяват:

„ Ние преосмисляме по какъв начин се случва бизнес банкирането за компаниите. Това значи, че всяка една компания, която употребява цифрови разплащания, има потребност от артикул като нашия “, убеден е Борисов.

Днес компанията има офиси в София, Берлин, Лондон, Барселона. Предстои отваряне на офиси в Париж и Амстердам. 70% от заетите в компанията са от България. Първите чиновници във компанията получават заплата към 1000 лева Към момента междинните заплати в „ Пейхоук “ са към 12 – 13 хиляди лева

„ Опитваме се да създадем хоризонтална организация, където всеки един човек от компанията може да се усеща като бизнесмен “, споделя Христо Борисов. 

Според него по-важно от пазарната оценката на компанията е да работиш с верните хора по верните неща и това да ти носи наслаждение. В момента в „ Пейхоук “ има над 200 отворени позиции, а компанията си слага за цел да стане катализатор за българската стартъп екосистема и да продължи да притегля и задържа топ 1% от гениите на пазара.

Ключът към триумфа съгласно Борисов се крие както в верния екип, по този начин и в вярната мотивация:

„ Правилната мотивация е най-важна, а нашата в никакъв случай не е била да станем компания за 1 милиарда, за 5 милиарда, за 10 милиарда Мотивацията постоянно е била, че ние можем да създадем високотехнологичен конкурентен артикул от България и да сме на гребена на вълната дружно със страни от Западна Европа “.

От компанията споделят, че ще употребяват средствата си за по-нататъшно развиване на продуктовия екип, за създаване на най-хубавите в класа си корпоративни услуги, както и за уголемение екипа по продажби и маркетинг за нахлуване на нов пазар през 2022 година

Според CB Insights към март 2022 година в света има 1057 еднорога. Тяхната обща пазарна оценка надвишава 3,502 милиарда $. Bytedance, SpaceX, Stripe и Klarna заемат челната позиция измежду еднорозите с най-висока пазарна оценка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР