Българската енергетика е секторът с най-малко истински пазар и единственото

...
Българската енергетика е секторът с най-малко истински пазар и единственото
Коментари Харесай

Парадоксът „Брикел“ – колкото повече сажди, толкова повече субсидии

Българската енергетика е секторът с минимум същински пазар и единственото пояснение за процесите в него е силно въздействие на задкулисието. ТЕЦ-Варна да вземем за пример беше безусловно непотребен актив, до момента в който беше благосъстоятелност на ЧЕЗ. След като чехите го продадоха на някогашния министър Данаил Папазов (впоследствие отиде при Ахмед Доган), компанията стана доста подобаваща да получава десетки милиони годишно за леден резерв вместо държавната " Марица-изток 2 ".

Присъствието на състезател като Христо Ковачки в бранша също е задоволително именито. Неотдавна излязоха фотоси на следващото брутално замърсяване на региона на Гълъбово от " Брикел " - дружество, което създава брикети, топло- и електрическа енергия. И обратно на хубавичко логичност, се оказва, че това цапащо дружество е субсидирано с големи суми и все пак работи на загуба.

За доста хора несъмнено е необичайно по какъв начин борещата се с климатичните промени Европа разрешава подпомагането на несъмнено най-мръсния цех в страната. Всъщност разрешение няма. Даже от Брюксел са уведомили държавното управление, че дотациите за когенерация са непозволена държавна помощ и не би трябвало да бъдат толерирани, най-малкото в този им тип. Ако се стигне до наказания, може да се наложи да плащаме и милиарди, а редица топлофикации (включително и софийската) най-сетне да банкрутират.

 

Каква е схемата с когенерациите?

 

Това се води високоефективно произвеждане на пара и електричество, като второто се изкупува преференциално, с цел да се подкрепи по-евтиното отопление на жителите. Не е доста пазарно, само че както и да е. Идеята е, че (както е при огромните топлофикации) главният бизнес е парата или нещо друго, а по-голямата част от електричеството отива за тази съществена активност. И единствено остатъкът се продава на преференциални цени. Точно тук е хватката. Преди години се откри, че " Видахим " съществува единствено за да може тецът към завода да продава скъпо ток на НЕК. Тази субсидирана активност беше 99% от всичко, което компанията правеше. 

При " Брикел " е сходно. Приходите от продажба на топлоенергия са под 1% от общите приходи за 2018 г.  -  едвам 573 хиляди от общо 84 млн. лв. Останалото е безценен ток (70%) и брикети. Тази година ще има растеж, тъй като избраната от КЕВР цена на изкупуване на тока от фабриката е 17.59 ст. на киловатчас без Данък добавена стойност, 24% над миналогодишната. И доста над цените на американските Топлоелектрическа централа, на новите вятърни мощности, да не приказваме за постигнатите при търгове в редица страни цени на нови слънчеви централи. Т.е. при същите физически обеми продажбата на ток от " Брикел " ще бъде за над 70 млн. лв.. При положение че избраната от регулатора цена е най-малко двойно над пазарната (друг е въпросът какъв брой е пазарна цената на електроенергийната борса, само че нямаме различен ориентир), излиза, че дотацията, която страната заплаща годишно на притежателите на " Брикел ", с цел да тровят гълъбовци, е над 35 млн. лв.. И това, с цел да извършва обществената роля да продава топлоенергия за… половин милион. 

Имам едно предложение. Щом като е за 500 хиляди лв., дано данъкоплатецът

 

да поеме напълно сметката за отопление

 

на всичките 7000 поданици на град Гълъбово. Да минат на електричество за отопление и топла вода и да им е гратис. На всички нас ще излезе най-много милион. А пък хората ще спрат да бъдат тровени. Нека страната да поеме и заплатите, и осигуровките на работещите в " Брикел " (25 млн. лв. за 2018 г.), до момента в който си търсят нова работа. Пак ще излезе по-евтино от сегашната скица на дотации плюс сажди. 

Плюс че ще бъде вкаран доста повече пазар в енергетиката. Това е, от което страда секторът, по тази причина няма и нови инвестиции освен тежко субсидираните. А  " Брикел " не е единствен. И други топлофикации работят по този начин - главният им бизнес едва мъждука, а

 

скъпият ток носи огромната част от приходите им

 

" Брикел " е най-очевидният образец, тъй като става въпрос за дружество с огромна мощ, което обезпечава парно на дребен град.  

Много се приказва, че " зелените " пречим на бизнеса. Да, ние сме срещу сраснатия и действителен поради страната „ бизнес “. Слагам кавички, тъй като това не е предприемачество, а кражба от всички данъкоплатци. И колкото по-бързо разбием такива схеми, толкоз по-бързо ще спечелим - освен плащащите налози, само че и нормалните вложители в енергетиката, както и целият бизнес, който не може да откри служащи. Губещи ще са единствено схемаджиите. И във властта, и техните приятели.

 

Какво да вършим в енергетиката?

 

Орязване на дотациите след приключването на съответните контракти. Връзване на енергийната ни система с европейската, с цел да има повече действителна конкуренция, не измислената сега. Листване на пакети от държавните компании на фондовата борса. За да се държат като корпорации, а не като ведомства. И да са транспарантни, а не подмолни. И всеки да си поема всички разноски. По този метод ще печелят най-хубавите, а не връзкарите. Така ще привличаме вложения, но не тъй като чакат дотации и помощи, а тъй като могат да предложат конкурентен артикул, за който имат пазар. При равнене на изискванията мегаглупави планове като АЕЦ " Белене " ще са невъзможни. Зелената сила ще пробие, тъй като вложителите там са подготвени - само да се отпушат нишите. И трансформацията ни ще мине по-безболезнено, в сравнение с в случай че оставим нещата на схемаджиите.

 

 

* Авторът е съпредседател на " Зелено придвижване "

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР