Българската държава е платила над 55 млн. лв. за осигуряване

...
Българската държава е платила над 55 млн. лв. за осигуряване
Коментари Харесай

Държавата е платила над 55 млн. лв. за студен резерв през последните 12 месеца

Българската страна е платила над 55 млн. лева за обезпечаване на „ леден запас “ от електрическа енергия на електрически централи в страната през последната една година, демонстрира информация от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). Осигуряването му е належащо в случаи на свръх ползване на електрическа енергия, защото България към момента не разполага с механизъм за потенциал, който да обезпечава импорт при незабавна нужда. След като следствия на Антикорупционния фонд стана ясно, че измежду централите има такива, които не действат и разчитат съвсем напълно на въпросните държавни доходи, предходната седмица министър председателят Бойко Борисов разпореди сходни поръчки към този момент да се дават само на държавния Топлоелектрическа централа Марица изток 2 и то при изключително решение от министъра на енергетиката. Ден по-късно сходна корекция в Закона за енергетиката беше гласувана от депутатите в Народното събрание.

Случайно или не в края на месеца изтичат настоящите контракти, които ЕСО е подписало с централите за обезпечаване на леден запас.

Освен Топлоелектрическа централа „ Варна “, който е мажоритарна благосъстоятелност на почетният ръководител на Държавно стопанско предприятие Ахмед Доган, още няколко електрически централи са печелили поръчки за обезпечаване на леден запас от ЕСО. Ето кои са те:
Биовет 1,543,493 лева.ТЕЦ Бобов дол11,994,291 лева.ТЕЦ Марица изток 36,673,075 лева.Топлофикация Русе6,720,961 лева. ТЕЦ Варна 26,476,708 лева.ТЕЦ Марица изток 21,756,920 лева.ОБЩО  55,165,447 лева.Източник: ЕСО, калкулации на Мениджър Нюз
Биовет, която от 2006 година има лична електроцентрала на газ с мощ 21 мегавата, отделя 18 от тях, с цел да обезпечава леден запас за страната. В листата са още свързваните с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа Бобов дол и Топлофикация Русе, а също по този начин и Топлоелектрическа централа Марица изток 3, който е благосъстоятелност на американската компания „ Контур Глобал “, която ръководи електроцентрали в 19 страни по целия свят.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР