Българската бойна слава от младите сътрудници на сдружение Българска история

...
Българската бойна слава от младите сътрудници на сдружение Българска история
Коментари Харесай

`Българската бойна слава` разкрива героичните и пагубните моменти от историята ни

„ Българската бойна популярност ” от младите сътрудници на съдружие „ Българска история ” – Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев – връща читателите към загатна за най-славните и най-пагубните моменти от военната ни история, като обективно наблюдава причинно-следствените връзки на родните победи и падения. 

Съставителите на книгата се стремят оптимално тъкмо да показват действителния облик на събитията, определяни като изяви на българската бойна популярност, да отделят митологизираните облици от действителните персони и да напомнят моментите на блестящи достижения.

„ Българската бойна популярност ” обгръща както известни и необятно обсъждани борби, по този начин и малко познати такива. Те обгръщат дългия интервал от основаването на Дунавска България и борбата при Онгъла от 680 година до присъединяване на страната ни във Втората международна война.

Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев са членове на екипа на съдружие „ Българска история ”. Те са трима млади историци, които няколко години подред потвърждават умеенето си да вдъхват живот на забравените и почтено незнайни подвизи от историята ни.

Прочетете фрагмент от „ Българската бойна популярност ” в идващите редове:

Битката при Онгъла

(680 година)

В средата на седмото столетие под ударите на хазарите стартира разпадът на Стара Вели­ка България. От нейните краища в търсене на по-добри земи потеглят петимата синове на хан Кубрат. Третият от тях, на име Аспарух, потегля към Балканите и се заселва край река Дунав. Там той се укрепва в местността Онгъл, която при всички положения се намира в бли­зост до делтата на реката, само че местоположе­нието Ӝ и до през днешния ден не е еднопосочно открито.

Пътят, който българите на Аспарух измина­ват до Балканите, не е по никакъв начин лек. Хазарите на­пират в тила им, а териториите, към които се насочват, са считани от Източната Рим­ска империя (Византия) за принадлежащи Ӝ по право, въпреки към средата на VII век властта Ӝ над тях да се разгръща единствено номинално. Тези условия обаче не повлияват на желанието на българите да съградят своята нова страна на юг от река Дунав, в земи, из­тъкани от тучни поля, плодородни равнини и голям брой богати градове.

И по този начин, стигаме досега, когато Аспа­рух стартира систематично да минава на юг от река Дунав. За Византия това значи единствено едно – заплахата от българите повече не може да бъде подминавана. Отговорът на империята не закъснява. Организиран е маща­бен боен поход, който целӜ да смаже ново­настанилите се и да ги прогони оттатък смята­ните за ромейски територии. Най-подробно последвалите събития разказва в своята „ Хро­нография “ византийският летописец Теофан Изповедник.

А императорът Константин, като научил, че замърсен и мръсен народ се е настанил ненадейно до Дунава в Оглоса (Онгъла) и че атакува и опус­тошава околните до Дунава земи, т.е. в този момент владя­ната от тях страна, тогава владяна от христия­ните, доста се огорчил и заповядал всички отряди да преминат в Тракия. И като въоръжил флота, потеглил против тях по суша и по море с намере­ние да ги изгони с война, като насочи в военен ред пехотната армия по суша към така наречен Оглос и Ду­нава, и заповядал на корабите да пуснат котва на близкия бряг. Българите, като видели тези гъсти многочислени редици, се отчаяли за спасението си, избягали в упоменатото барикада (Онгъла) и взели ограничения за отбрана.

Това е първият епизод от идния сблъ­сък, който несъмнено щял да предопредели ориста на зараждащата се Дунавска Бълга­рия. И въпреки че евентуално тогава не всички аспарухови българи се намират в местност­та Онгъл, сигурно там е цветът на войската, това ядро, което след това трябвало да изнесе на плещите си тежест­та на назряващите спорове освен с ви­зантийци, а и с хазари и авари. Именно в това се състои и значимостта на идното стълкновение.

След като в продължение на три–четири дни те не се осмелявали да излязат от това барикада, а ромеите не завързали стълкновение заради блата­та, мръсният народ, забелязвайки слабостта на ромеите, се съвзел и станал по-смел. Понеже им­ператорът страдал мощно от болки в крайници и бил заставен да се върне с пет кораба и с прибли­жените си в Месемврия, с цел да прави бани, оста­вил стратезите и войската със заповед да водят битки, с цел да ги измъкнат от укреплението и да завържат стълкновение с тях, в случай че се случи да излязат. В противоположен случай да ги обсадят и да ги пазят в укрепленията.

Конниците обаче популяризирали слуха, че импе­раторът бяга, и обзети от боязън, се отдали също на бягство, без никой да ги преследва. А българи­те, като видели това, почнали да ги преследват подире им и множеството погубили с меч, а мнозина наранили. И ги преследвали чак до Дунава, преми­нали го и пристигнали до така наречен Варна, покрай Одесос, и до тамошната земя.

Из „ Хронография “ от Теофан Изповедник

Така в няколко реда византийският хронист разказва цялото сблъскване. Похватът, с който борави, е добре прочут и от други писания на ромейски историци. Придаден е инцидентен ход на дейностите за да се при­низи успеха на врага, който, на собствен ред, е разказан като безсилен и нерешителен – показа­телни за отношението към българите през тези години са и епитетите – „ замърсен и мръсен народ “. И като имаме поради, че другите сведения, които получаваме за сра­жението, а точно тези на патриарх Ники­фор, значително съответстват с изнесените нагоре, посочените няколко реда си остават единственото достигнало до нас изложение на успеха, с помощта на която българите вечно свързват своята орис с терито­риите на днешна България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР