Българската банка за развитие и дъщерните й дружества да бъдат

...
Българската банка за развитие и дъщерните й дружества да бъдат
Коментари Харесай

"Атака" "спасява" ББР от закона за държавните фирми

Българската банка за развиване и дъщерните й сдружения да бъдат извадени от обсега на новия Закон за обществените предприятия (ЗПП), упорстват депутатите от " Атака ". Те са внесли предложение за това изключение тъкмо преди второто четене на проектозакона, провокирал доста несъгласия и разногласия. Приемането на ЗПП, който би трябвало да подсигурява по-добро управление на предприятията под държавен надзор, е категорично изискване за приемането на България в " чакалнята за еврото " и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз - Организацията за икономическо съдействие и развиване, в която членуват съвсем всички страни от Европейски Съюз. Първоначално планът предвиждаше вливане на Българската организация за вложения в Агенцията за приватизация и унищожаване на дългогодишния лист с предприятия, неразрешени за приватизация. След бурни реакции на синдикатите вносителят на текстовете - министърът на стопанската система, се отхвърли от тези промени.

Добавката на " Атака " в този момент планува стягането на контрола върху обществените предприятия да не важи за " сдружения, които реализират активност като кредитни институции ", тъй като те и без друго били прекомерно контролирани - от Българска народна банка, КФН и други, и " попадането им в обсега на закона би довело до несъответствия и двойна и тройна отчетност, което би затруднило активността им ".  Правилата за отчетност на кредитните институции към този момент са съобразени с положителните практики на Европейски Съюз и с бъдещето ни участие в ERM2, настояват от " Атака ". 

На процедура изключването на държавни кредитни институции, препоръчано от хората на Волен Сидеров, се отнася единствено за ББР и до дъщерните й сдружения - " Национален гаранционен фонд " и " Микрофинансираща институция Джобс ". Има и други мощно  регулирани държавни предприятия - да вземем за пример в енергетиката, само че за тях " Атака " не предлага изплъзване от обсега на закона. ББР търпи рецензии, тъй като е основана да подкрепя дребните компании, а максимален дял в кредитния й портфейл заемат скъпи планове на едрия бизнес.   

Междувременно и Българска социалистическа партия е внесла оферти към законопроекта. Социалистите оферират да се забрани на хора, заемали висша обществена служба, да стават управители и шефове на държавни компании. И още - във всеки управителен, директорски и надзорен съвет да има квота за независими членове, посочени от работодателите и от синдикатите. " С оглед на опазване на публичния интерес би трябвало точно да се посочат несъвместимостите, които да изключат опцията обществени предприятия да бъдат " завладяни от вътрешната страна " или самостоятелните членове да работят за конкурентни частни търговци ", стимулират се от Българска социалистическа партия.
Вътрешна македонска революционна организация също предлага в управлението на обществените предприятия наложително да влизат представители на служащите, предавани от синдикатите.
Агенцията за вложения (БАИ) наподобява ще оцелее, а Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК) ще поеме и отговорността за ръководството на обществените предприятия, в случай че бъде утвърдено предлагането на " Атака ". 

Очакваше се законът за обществените предприятия да бъде признат до края на юли. Не е ясно дали депутатите ще съумеят да го гласоподават, преди да се посветят на лятната си почивка.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР