Българската банка за развитие (ББР) е одобрила половината от поисканите

...
Българската банка за развитие (ББР) е одобрила половината от поисканите
Коментари Харесай

ББР е одобрила само половината от поисканите безлихвени кредити

Българската банка за развиване (ББР) е одобрила половината от поисканите безлихвени заеми, излиза наяве от оповестените резултати към края на май. От граждани в неплатен отпуск и самоосигуряващи се са постъпили общо 10 847 претенции за безлихвени заеми, като утвърдените са 5265. Все още се обработват 2351 заявки, а 3231 са отхвърлени.

Програмата за безлихвено финансиране на потърпевши от коронакризата наети на трудов договор и самонаети започва в края на април, като за задачата страната отпусна 200 млн. лева на ББР. Размерът на заемите е до 4500 лева, които може да бъдат получени на вкупом или на три транша по 1500 лева с гратисен интервал на погасяване от 6 до 24 месеца. Схемата се реализира с посредничеството на комерсиалните банки, които одобряват документите на жителите и ги предават на ББР за утвърждение.

До момента действително са отпуснати безлихвени заеми за едва 22 млн. лева

Впечатление прави, че две трети от тях са дадени на лица на трудов контракт, принудени да излязат в неплатен отпуск поради финансови усложнения на компанията. Само една трета са отпуснати на самоосигуряващи се, макар упованията, че тази скица ще провокира мощен интерес за тях. Причината е, че все още това е единствената работеща финансова мярка, препоръчана от държавното управление, за самоосигуряващи се - еднолични търговци, свободни специалности, фермери, занаятчии. 

Търговските банки, които одобряват документите на претендентите за безлихвени заеми, удостоверяват огромния интерес от самонаетите към схемата. За тях сумата от 4500 лева е добре пристигнала да поеме разход като наеми и осигуровки да вземем за пример в сложните месеци април, май и юни. Оказва се обаче, че ББР отхвърля да кредитира самоосигуряващите се, които не са прекратили изцяло активността си след оповестяване на изключителното състояние.

Това ограничаване е в прорез с оповестените при стартирането на програмата правила. Според тях достъп до безлихвени заеми имат самоосигуряващи, които поради пандемията са прекъснали активността си,  или търпят най-малко 20% спад в приходите си за първото тримесечие на 2020 година, съпоставено с приходите през първото тримесечие на 2019 година. 

Защо ББР е трансформирала в придвижване критериите си за достъп до безлихвени заеми е въпрос, на който няма отговор.

Потърпевши самонаети описват, че от държавната банка настояват да прекратят активността си, с цел да получат безлихвения заем. " Това е недомислие. Повечето търговци надали ще пресечен активността си. Това значи да станат безработни и без приходи ".

Тези дни пред БНР специалист от банката изясни, че обмислят отсега нататък да " разширят обхвата на програмата ", само че за това чакат позволение от държавното управление.   " Идеята е да се продължи опцията за приемане на безлихвен заем и за лица, които сега са на работа и към този момент не са в неплатен отпуск, или не са прекъснали активност ", каза Ирина Матева от ББР.

Схемата с безлихвените заеми до 4500 лева е планувана да бъде отворена до края на 2020 година И в действителност би трябвало да бъде изменена, тъй като работещите, които са били принудени да излязат в неплатен отпуск от средата на март, вече или са още веднъж на работа, или са безработни. И в двата случая те не могат да се възползват от безлихвените заеми съгласно сегашните условия на програмата.

Що се отнася до самонаетите, ББР би трябвало да промени и интервала, в който се желае доказване на спад на оборотите. Още при оповестяването на програмата бяха отправени рецензии, че първото тримесечие на годината не е показателно за срив в активността в резултат на пандемията. Извънредното състояние стартира в средата на март и при мощни януари и февруари еднолични търговци и свободни специалности мъчно може да потвърдят 20% спад на оборотите за първите три месеца на годината.

Към момента по програмата за безлихвени кредити  работят 9 търговски банки, които одобряват документи на кандидатите  – Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, ОББ и Банка ДСК. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР