Българската авиокомпания Fly2Sky кандидатства за разрешително за осъществяване на вътрешни

...
Българската авиокомпания Fly2Sky кандидатства за разрешително за осъществяване на вътрешни
Коментари Харесай

Българска авиокомпания иска да прави чартъри в САЩ

Българската самолетна компания Fly2Sky кандидатства за позволение за реализиране на вътрешни чартърни и карго полети в Съединени американски щати. Това заяви профилираният швейцарски авиосайт. Документи са подадени за задграничен въздушен транспортьор на Съединени американски щати (FACP) към Федералната авиационна администрация към Департамента по превоз. От Fly2Sky потвърдиха информацията. “В начален стадий сме на процедурата, като желаеме да си осигурим пазар в Съединени американски щати за нашите самолети и екипаж през зимния сезон”, разгласи пред TravelNews Анелия Маринова, действен управител на самолетната компания. Самолетите ще бъдат отдавани чартърен на други превозвачи в Америка. Маринова посочи, че не плануват да вършат чартъри от България до Съединени американски щати, тъй като не разполагат с огромни машини за задокеански полети. “На този стадий не можем да си позволим толкоз огромна инвестиция”, сподели тя.

Съгласно съглашението за намерено небе сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, превозвачите не би трябвало да желаят позволение за съответни направления, а единствено за реализиране на активност. Fly2Sky ръководи три A320-200 и два A321-200. Авиокомпанията се концентрира върху пазара с отдаването на своите самолети на лизинг, търговия и ръководство, изясни Анелия Маринова. В момента дава на влажен лизинг един A320 и един A321 на Aegean Airlines, един A320 на Norwegian Air Sweden AOC и един A321 на Norwegian Air Shuttle AOC. Третият А320 е на ремонт на Летище Пловдив.

Преди пандемията Fly2Sky осъществяваше чартърни полети на огромните европейски туроператори до България, като наследи бизнеса на банкрутиралата след отнетия й лиценз - „ Air VIA”. По време на пандемията работеше и с българските туроператори, които проведоха чартъри главно до Египет, Тунис и Турция.

Авиокомпанията е благосъстоятелност на “Флай2скай” ООД, а шеф е гръцкият предприемач Матеос Гобена. Нейният оборот доближава 26.7 млн. лева през 2019 година, преди пандемията, когато за нея са работили 118 чиновници. Матеос Гобена държи 51% в сдружението посредством компанията си “АЛГ Аеро България” ЕООД. Останалите дялове са на компанията “Аеровиста” ЕООД, която е благосъстоятелност на дубайския предприемач от грузински генезис Джумбер Якобадзе, демонстрира информация в Търговския указател. Той е съучастник в самолетната компания Aerovista дружно с дубайския предприемач от съветски генезис Апанди Лахиялов. Дружеството е снабдител на услуги за лизинг, търговия и ръководство на самолети със седалище в Дубай.

Друга българска самолетна компания - GullivAir към този момент получи позволения от американските и българските управляващи да реализира постоянни полети сред България и Съединени американски щати. Тя предвиждаше да пусне директна линия от София до Ню Йорк и Чикаго още през това лято, само че не съумя да ги започва. Авиокомпанията има три самолета А330-200, които могат да вършат задокеански полети.

Мирослав Иванов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР