Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) се обяви против предложението за

...
Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) се обяви против предложението за
Коментари Харесай

Скочиха срещу каските и книжките за електрическите тротинетки

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) се разгласи срещу предлагането за каска и удостоверение за ръководство за електрическите тротинетки, като изрази безапелационното си противоречие с част от изказванията на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, направени по време на петъчния Парламентарен надзор.
Тогава министърът се разгласи за идно въвеждане на регулация за електрическите тротинетки. " Някои от неговите изказвания като това за съществуването на каска и удостоверение за ръководство опонират на оповестения за публично разискване план за изменение на Закона за придвижване по пътищата и биха забавили съществено навлизането на електрическите тротинетки като един безвреден, екологичен и комфортен личен превоз " се споделя в прессъобщение на БАЕМ. От асоциациацията считат, че условието за брошура при ръководство на тротинетка е бюрократична процедура и ще затрудни доста навлизането на този различен превоз, без да способства с нищо за повишение на сигурността на участниците в придвижването.
По мотив задължението за потребление на каски от водачите на тротинетки, от асоциацията обърнаха внимание, че има изследвания, доказващи, че водачите се отнасят по-непредпазливо към велосипедисти с каски и това в допълнение усилва риска от катастрофи. Освен това условието за каски ще затрудни навлизането на споделените платформи за електрически тротинетки, при които то на процедура е невероятно да бъде обезпечено. БАЕМ предлага на водачите да употребяват каски, само че по тяхно предпочитание. Асоциацията взаимно с няколко други институции и организации към този момент е почнала създаването на упътвания и курсове за сигурност. Защитниците на тротинетките възразяват и против изявлението на министъра, че до момента в който бъде призната новата регулация, ще се съблюдават разпоредбите, съществуващи до този миг и водачите на електрически тротинетки ще подлежат на санкция.
“Обръщаме внимание, че огромна част от водачите на електрически тротинетки са дейни водачи, т.е. по-големият брой тротинетки значи по-малко коли по пътищата. А точно колите лишават стотици животи годишно единствено в България и съставляват действителна заплаха за сигурността на участниците в придвижването. По-малко коли значи по-безопасни улици, което е и задачата на Министерство на вътрешните работи. Без да загатваме всички останали преимущества на електрическите тротинетки - нулеви излъчвания на нездравословни газове, експедитивност, улеснение и по-голяма градска подвижност ” - показва Владислав Стоицов, ръководител на Управителния съвет на БАЕМ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР