Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

И ресторантьорите ще подкрепят протеста на 18 май

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се включват като съорганизатори на митинга, проведен от работодателските организации на 18 май.

„ Като български бизнесмени, ние сме съществено наранени от серията рецесии, които ни връхлитат и страдаме от неналичието на разговор с актуалното държавно управление. Призоваваме всички свои членове интензивно да се включат в организацията и да защитят своите права и ползи за икономическото оцеляване на сектора и опазване на работните места и стопанските субекти! “, оповестяват БАЗ и СЗБ.

Точно 7 месеца след националния митинг на 19.10.2021 година смяна в енергийната сигурност освен че няма, само че обстановката е още по-влошена и влошаваща се, безапелационни са те.

Затова национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, провеждат Национален митинг „ За сигурна сила и налични цени “. Протестът ще се организира на 18 май 2022 година, от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет

„ Протестираме, тъй като цените на горивата и ел. силата доближиха непостижими за преобладаващата част от небитовите консуматори равнища. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки минал ден изяжда приходите на всеки български жител. Държавата си разреши да третира бизнеса, от чиито налози се устоя, като бедняк, чакащ подаяния. Не държавните служители, а ние сме страната! Защото страна без кредитоспособен и разрастващ се бизнес, без работни места и без налози не може да съществува – извънредно време е това да бъде осъзнато! “, предизвестяват те.

Според бизнеса необятно прокламираните „ ограничения “ в тяхна поддръжка  всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са извънредно незадоволителни, ненавременни и неефективни.

„ Бизнесът не желае помощи – бизнесът желае спокойна среда, в която самичък да си изкарва парите, да поддържа работни места и да основава богатства. Бизнесът желае сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подобаващи ограничения на това, което е надвзетото при източника  –  предприятията и хората. В продължение на съвсем една година нито едно държавно управление не чу ясните прогнози, причини и оферти на бизнеса. Тази управническа глухота докара стопанската система ни до актуалното безизходно положение “, считат те. И предизвестяват, че същата глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето мъчно ще можем да се оттласнем, в случай че продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове.

Те упорстват за удължение на механизма за обезщетения за свръхвисоките цени на ел. силата до тогава, докато е належащо: Компенсация в размер на 75% от разликата сред средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при потребление на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, образуван от СВРЪХпечалбите на производителите на сила.

Освен това държат разликата сред цената на газа при потреблението на медиатори и цената на газа, която бихме получили по формулата в дълготрайния контракт с “Газпром износ ”, да бъде поета като отплата от бюджета. Искат и създаване и използване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на ел. сила, природен газ и петролни артикули на налични цени.

Според бизнеса е нужна стратегия за преодоляване на инфлационните процеси и възобновяване на веригите на доставки.

„ В случай на несъблюдение на горните претенции – ОСТАВКА на Правителството! Нашият митинг НЕ Е политически!

Нашият митинг е ЗА:

•         избавяне на българската стопанска система,

•         прогнозируемост и конкурентоспособност,

•         избавяне на работните места и приходите,

•         понижаване на темповете на инфлацията,

•         прекъсване на обедняването на нацията “, безапелационни са работодателите.

Призоваваме всички, които не са съгласни с сегашния метод на ръководството на българската стопанска система, да се причислят към нас на 18 май, в 12:00 часа, пред Министерския съвет на Република България (София, бул. Дондуков 1), зоват те. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР