Българската академия на науките ще отбележи 90 години от рождението

...
Българската академия на науките ще отбележи 90 години от рождението
Коментари Харесай

90 години от рождението на акад. Благовест Сендов

Българската академия на науките ще означи 90 години от рождението на учен Благовест Сендов. Събитието в негова памет ще се организира в зала „ Проф. Марин Дринов “ от 11:00 часа и ще се излъчва онлайн на уеб страницата на Българска академия на науките.

То ще бъде намерено от ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски.

Академиците Кирил Боянов и Олег Мушкаров ще опишат за приноса на акад. Сендов в региона на математиката и ще споделят мемоари от взаимната работа в Института по математика и информатика и Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Акад. Благовест Сендов, който умря при започване на 2020 година, е знаменит български математик, бележит общественик и държавник. Той е бил най-младият лекар на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет.

Бил е декан на Математическия факултет при Софийския университет, ректор на Софийския университет, ръководител на Българска академия на науките, ръководител на 37-то Народно заседание, дипломат на България в Япония, както и член на редица задгранични академии.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР