Българската агенция по безопасност на храните извършва традиционните проверки преди

...
Българската агенция по безопасност на храните извършва традиционните проверки преди
Коментари Харесай

Как да познаем прясната риба и колко струва тя в Бургас?

Българската организация по сигурност на храните прави обичайните инспекции преди Никулден. Обект на акцията са местата за търговия с риба и рибни артикули, заведенията за хранене, обектите за развъждане на аквакултури, пазарите и тържищата в цялата страна. Проверките се правят взаимно със експерти от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и Комисията за отбрана на потребителите. Те ревизират и документите на компаниите и търговците, които продават рибни артикули. Основно внимание се обръща на хигиената, вярното предпазване и етикетиране.

БАБХ приканва хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не излагат на риск здравето си и да не помрачат празника и фамилната софра.
При подозрения за сигурността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през уеб страницата на Агенцията или на телефон 0700 122 99 . Специалистите поучават при покупка да се гледат люспите. На прасната риба те са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете имат розово-червен цвят, а очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст по тялото, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.
В Бургас към този момент се вижда раздвижване в магазините за риба.
Репортер на Actualno.com потърси мнението на купувачи на риба, с цел да разбере, съблюдават ли разпоредбите при покупка на морски деликатеси:
„ За мен още е рано да закупувам. Искам рибата да е прясна и по тази причина ще я взема в последния миг “
„ Гледам за качеството, само че и цената. Нали знаете какво става по празниците, подвигат цените на стоките “
„ Купувам единствено от места, където съм сигурен, че рибата е прясна, от години единствено от един търговец. Знам от къде му носят стоката и по кое време идва, на това разгадавам “
„ За Никулден нормално взимам шаран, тя е сладководна и мисля, че по-лесно се схваща, в случай че е застояла, само че отново би трябвало да се внимава “
„ Аз ще пържа чернокоп за Никулден “
„ Вече съм си купил шаран и зарган имам и сафрид. Спазвам правилото да има риба с люспи на масата “
„ Гледам по очите дали е прясна рибата, доста е значимо “
Дни преди денят на Св. Николай Чудотворец в магазини и по пазарите за риба в Бургас се предлага огромно многообразие на риба и на разнообразни цени. Живият шаран се продава за шест лв. на кг, има и на шайби, който коства 12 лв..
Чернокопът и барбунът се търгуват за 6 лв., грацата е 3 лв., а сафридът 5, пъстървата 10, ципурата и лавракът са по 11 лв. килото.

„ Има хора за всичко, едни харесват шаран, други морски риби. Моите наблюдения са, че се купува съгласно портмонето “, споделя Надежда, която от години е продавач на риба. „ Ако хората имат пари, ще купят, в случай че нямат...Няма нарастване в цените на рибата от предходната година, нито са паднали нито са се вдигнали “, прибавя търговката.

Особено засилен е контролът на продажбата на риба на нерегламентирани места. От такива борси експертите поучават да не се купуват морски артикули.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР