Българската агенция по безопасност на храните информира, че от началото

...
Българската агенция по безопасност на храните информира, че от началото
Коментари Харесай

Аларма преди празниците! Опасност от трихинелоза в редица области

Българската организация по сигурност на храните осведоми, че от началото на годината досега са установени 86 позитивни за трихинела проби от диви и домашни прасета. В последните няколко седмици броят доста се усили. Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград От ловните дружинки и частни стопани са конфискувани и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.
Поради тази причина се обръщаме към ловците в цялата страна и изключително ръководителите на ловните дружинки да не подценяват заплахата от трихинелоза. По закон те са лицата, виновни да дават проба за разбор от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория. Вече има случаи, при които е открито съществуване на паразита в проби, които в началото са били тествани по остарелия компресионен способ и трихинели не са били открити. Използването на неакредитирани способи е рисково и не постоянно подсигурява надеждност. Съветваме ловците да бъдат виновни към своето здраве, към здравето на фамилиите си и на всички, на които оферират артикули от дивечово месо и преди да го употребяват да бъдат уверени в сигурността му, посредством приемането на негативен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.

Предстоят доста приятни фамилни празници, при които обичайно се усилва потреблението на свинско месо. Характерно за Коледа е и клането в домашни условия на отгледани в къщи свине. Хората би трябвало да знаят, че даже и в домашни условия прасетата могат да бъдат инфектирани с трихинела. БАБХ поучава всеки, който коли животно за персонална консумация също да носи проба за разбор преди да го предлага на трапезата на фамилията си. 

Напомняме, че в края на 2016г. вследствие на немарливост или неведение 4 души бяха приети в болница с потвърдена трихинелоза единствено тъй като са консумирали суджуци приготвени с месо от прасе отгледано и заклано в домашни условия.

Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в комерсиалната мрежа на територията на страната наложително е минало ветеринарномедицински надзор в кланицата, в която животните са заклани, било то с генезис България или с генезис друга страна членка. Върху трупното месо наложително се слага здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното дружество, а в случай че е опаковано този знак се слага на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е изцяло безвредно за консумация. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, в това число и онлайн е доста рисково. Месото, месните артикули, млякото и млечните артикули, яйцата евентуално няма да са минали ветеринарен надзор, което от своя страна е причина за сериозен риск за здравето на потребителите.

С цел потребителите по-спокойно да посрещнат идните коледни и новогодишни празници и с цел да обезпечи опция за своевременна и съответна реакция при положение на нерегламентирана търговия, както всяка година по този начин и тази, Българската организация по сигурност на храните ще провежда засилен формален надзор на обектите за произвеждане и дистрибуция на храни. БАБХ чака сигнали от потребителите за нарушавания, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по сигурност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и посредством интернет уеб страницата на БАБХ.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР