Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна днес изплащането

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна днес изплащането
Коментари Харесай

Агенцията по храните започна изплащането на обезщетенията за евтаназирани животни

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира през днешния ден изплащането на компенсациите на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани поради огнищата на чума.

Още през днешния ден са подредени за разплащане 304 817 лв.. В сходство с нормативната уредба компенсацията е изчислено на кг тегло, като цената му е не по-малко от 190 лв. за един брой коза или овца. За животните под селекционен надзор цената е не по-малко от 250 лв. за един брой коза или овца. За село Кости са подредени компенсации за 474 животни в 6 ферми, а във Воден - 1056 животни за 20 ферми.

Парите на записаните аграрни производители ще бъдат налични по банковите им сметки най-късно на следващия ден, 17 юли. На същата дата останалите стопани ще могат да получат обезщетенията си в брой в кметствата на обитаемоте места, оповестяват от БАБХ.

Предстои разплащането по протоколите за евтаназираните животни от останалите наранени обитаеми места от община Болярово.

Собствениците на животни, които попадат в 10-километровата карантинна зона и не могат да продават млякото си също ще бъдат обезщетени. Според земеделския министър в Турция сега има 700 дейни огнища на заболяването, макар че там животните се имунизират.

„ Те употребяват една тяхна ваксина. За Европейски Съюз ваксина няма. Има една жива ваксина, с която в случай че имунизираме сега животните в този район, съществуват следните опасности. Първо тази жива ваксина животното живее с тази болест и е пропагандатор евентуален. Това основава стопански ограничавания ", съобщи земеделският министър Румен Порожанов.

В засегнатите региони сега се отглеждат над 30 хиляди овце. Умъртвени са към 4000 хиляди. От 6 хиляди са взети проби, които сега се изследват за нови огнища. Предприемат се спомагателни ограничения за ограничение на опциите за болест.

Засилва се и контролът на вноса и преноса на животни, както и на храни съдържащи месо. Вътрешният министър е разговарял с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. „ Предлагаме на следващия ден среща на Оперативния щаб с ръководителите на Парламентарните групи. На тях да разбираем всичко, което през днешния ден си казахме тук ", сподели Валентин Радев. Председателският съвет е призован на следващия ден заран в 9 часа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР