Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи четири огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи четири огнища
Коментари Харесай

Установиха четири огнища на инфлуенца по птиците в Славяново

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откри четири огнища на Инфлуенца А (грип) по птиците в град Славяново, област Плевен , оповестяват от пресцентъра на БАБХ Засегнати са два животновъдни обекта за развъждане на патици-мюлари, един за развъждане на кокошки-родители за бройлери, както и различен за развъждане на бройлери.

Изпълнителният шеф на БАБХ издаде заповед за оповестяване на ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Болните и контактните птици ще бъдат умъртвени . В момента на определяне на огнището, в четирите стопанства се отглеждат над 160 хиляди птици.

Около стопанствата са избрани: 3-километрова защитна зона. В нея попадат обитаемоте места от община Плевен - град Славяново и село Мечка, и 10-километрова следена зона, в която попадат обитаемоте места: общ. Плевен - с. Коиловци; общ. Никопол - с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала; общ. Левски - с. Трънчовица; общ. Пордим - с. Тотлебен.

БАБХ прави епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях.

От организацията припомнят, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.
 Умъртвяват 12 хиляди кокошки поради инфлуенца
Умъртвяват 12 хиляди кокошки поради инфлуенца

Вирусът е открит в промишлен обект за развъждане на кокошки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР