Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи вчера, че

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи вчера, че
Коментари Харесай

Обсъжда се повече регулация за защита на пчелите от растителни препарати

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) заяви през вчерашния ден, че към този момент се събира работна група за смяна Наредбата за опазването на пчелите. Групата е основана със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева от 14 юни тази година.

На комисията е даден тримесечен период да изготви план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №13/2016 година за ограниченията за запазване на пчелите и пчелните фамилии от отравяне и методите на осъществяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни действия. Това се случва, откакто за поредна година сигнали за всеобщи отравяния на пчели в пролетните месеци повдигнаха подозрения за нелегално напръскване на растителни култури (виж тук), а пчелари излязоха на митинг поради нерегламентирано напръскване с препарати за растителна отбрана (повече тук и тук).

От известието на БАБХ оказва се, че на първото съвещание през вчерашния ден са обсъждани текстове от проектонаредбата, свързани с въздушното отнасяне на посеви с инсектициди и други препарати за растителна отбрана. Разгледани са и вероятните часови зони денем, в които да се прави отнасяне от въздуха, както и въпросите за взимането на проби.

Агенцията акцентира, че специфичен акцент в дебатите е бил методът на информиране за идни пръскания, тъй че да се направи допустима навременна връзка сред стопаните, които правят напръскване на посеви, и притежателите на пчелни фамилии.

Пчелите и пестицидите

 Протест на пчелари и природозащитници за отбрана на пчелите от пестициди, 7 април 2017 година
© Цветелина Белутова, Капитал

Протест на пчелари и природозащитници за отбрана на пчелите от пестициди, 7 април 2017 година

Пестицидите са проблем, против който пчелари и природозащитници сигнализират и стачкуват от години. Каузата се пази под надслова Let It Bees от природозащитници в България и от интернационална акция на интернет страницата " Авааз ". Онлайн деятелите от SumOfUs цитират отчет на Организация на обединените нации, който демонстрира, че пчелите и други опрашители са застрашени от световно изгубване, а човечеството разчита на тях за 75% от питателните си култури. " Когато пчелите умрат, хората ще гладуват ", гласи мотото на тяхната акция.

От позиция на биоразнообразието опазването на доста растителни типове зависи от виталната популация на пчелите. Докладът от 2018 година на Агенцията на Организация на обединените нации за храните и земеделието демонстрира, че пчелите оказват помощ за оцеляването на горските екосистеми и че " пчелите и други опрашители са от жизненоважно значение за опазването на околната среда и биоразнообразието, както и за доста други измерения на световното стабилно развиване ".

В резултат на дългогодишните акции преди година Европейският съюз реши да забрани най-широко употребяваните в света инсектициди от всички области заради сериозната заплаха, която те основават за пчелите. Забраната за препаратите неоникотиноиди, утвърдена от страните членки на 27 април 2018 година, трябваше да влезе в действие до края на 2018 година и значи, че те могат да се употребяват единствено в затворени оранжерии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР