Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на
Коментари Харесай

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Главиница, област Пазарджик. В животновъдния обект се оглеждат към 248 бр. кокошки носачки.

Вирусът е открит при осъществяване на ограничения за надзор в 10-километровата зона, която беше основана за наблюдаване към огнището на Инфлуенца по птиците, записано на 26.10.2023 година в землището на с. Мало Конаре, област Пазарджик.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване е издадена  заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона,  която обгръща селата Главиница,  Алеко Константиново, Мокрище и гр. Пазарджик.

Установена  е и 10-километрова следена зона в община Пазарджик, в която попадат селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците, както и селата Капитан Димитриево и Радилово от общ. Пещера.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, фураж за птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че е значимо стопаните да съблюдават ограниченията за биосигурност в животновъдните обекти. При промени в здравословното положение на птиците следва неотложно да уведомят ветеринарния доктор, който обслужва обекта, кмета на обитаемото място и/или формалния ветеринарен доктор, виновен за общината. Целта е предварителна защита, ранно разкриване и попречване разпространяване на болестта.

Птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР