Българска земя, която е чужда територия. 300 дка на 30

...
Българска земя, която е чужда територия. 300 дка на 30
Коментари Харесай

Комплекс Камчия. Как Москва си купи територия в България

Българска земя, която е непозната територия. 300 дка на 30 км от Варна, които са благосъстоятелност на Москва. Гранична зона на брега на Черно море, в които командва Русия, за която България е неприятелска страна. Как Русия купи на безценица част от България?

Широк плаж, прохладна гора край брега и устието на река Камчия, където в разгара на сезона туристически лодки потъват в сенките на лонгозните гори на едноименния резерват.

В радиус от стотици метри няма хотели и туристически комплекси. С изключение на един - Санаторно-оздравителен комплекс (СОК) „ Камчия ”.

Той е ситуиран на към 300 декара на брега до един от най-красивите плажове по Черноморието. В него има хотели, спортни зали, учебно заведение, конферентни зали, астрономически център.

СОК " Камчия " е като дребен град в България, само че не е български. В него ръководи кметството на Москва. То е притежател и на постройките, и на земята под тях. " Това е проблем, тъй като част от българска територия е благосъстоятелност, на процедура, на друга страна ”, сподели за Свободна Европа Йордан Божилов , ръководител на Софийския конгрес за сигурност.

Земята под всички здания е добита като е заобикаляна конституционната възбрана чужденци и непознати компании да имат територия в България. Голяма част от нея е продадена на безценица от страната по време на държавното управление на така наречен Тройна коалиция на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, която ръководи от 2005 до 2009 година След това парцелите са окрупнени през серия от покупко-продажби и прехвърляния.

„ Вътре може да се случват неща, които българските управляващи да не са наясно, че се случват ”, сподели за Свободна Европа юрист Васил Танков .

Всичко това е ставало с поддръжката и безмълвното единодушие на няколко държавни управления. Крайният резултат е към 300 дка гранична територия на брега на Черно море в България, които са благосъстоятелност на Русия – страна, която и която за корабоплаването.

През 2019 година съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че комплекс „ Камчия ”. „ Това е камуфлажът, това е предвестникът на идването на оръжията ”, сподели за Свободна Европа някогашният министър на външните работи Соломон Паси .

В идващите редове описваме по какъв начин се стигна до тук.
Какво е СОК „ Камчия ”?
СОК " Камчия ” е ситуиран на към 300 декара край морето, върху които са построени хотели, авиокосмически център с планетариум, учебно заведение, спортна зала, плувен комплекс, зали за конференции, амфитеатър. Комплексът се намира на 30 км южно от Варна.

Според обществената информация на уеб страницата на сдружението там се организират детски и подготвителни лагери, концерти, просветителни стратегии, състезания, фестивали, надпревари.

Сред постоянните гости е председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева , която популяризира комплекса като място, което „ предлага безпределно хубави условия за работа ”. Такева е незаобиколим фактор в българската просветителна система, закрепостен ръководител на синдиката от години и член на глобеното от Съединени американски щати по световния закон „ Магнитски ” придвижване „ Русофили ”.

 Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева (в средата) дружно с министъра на образованието по време на държавното управление на ГЕРБ (2017-2021) Красимир Вълчев (вторият от ляво надясно).
Принц Кирил, наследник на някогашния министър председател Симеон Саксобургготски, е наставник на гении и деца-посетители на комплекса „ по пътя им към триумфа ”.
 „ Принц Кирил е патрон и първи Ментор в Програмата, която е предопределена за всички наши посетители - деца и младежи
През 2018 година над 500 юристи разискват в комплекса промените и допълненията в Гражданския процесуален кодекс от 2017 година

Комплексът се популяризира и с български спортисти като Евгения Раданова, Матей Казийски, Петър Лесов, Станимира Петрова, Елица Янкова, Димитър Кузманов. В СОК „ Камчия ” се организират и уроци по родолюбие от Исторически парк и фондация „ Въздигане ”.
 В комплекс Придобиването на " Камчия ”
Процесът на придобиване на комплекс „ Камчия “ стартира в края на 90-те години на предишния век с преобразуването на собствеността на държавното сдружение „ Балкантурист “. То ръководи туризма по време на комунистическия режим до 1989 година

Част от парцелите на „ Балкантурист “ са добити от санитарно-оздравителен комплекс „ Камчия “. Това е сдружение, записано в България, само че благосъстоятелност на кметството на Москва. Освен парцели на „ Балкантурист “ компанията придобива и още земи със серия от покупко-продажби през две дъщерни сдружения.

Една от тях е за 80 декара държавни земи, които Департаментът по имущество на Москва заплаща на българската страна на цена от под 10 лв. за квадратен метър.

Разследване на преди години я дефинира като една от най-скандалните покупко-продажби с държавни парцели по Северното Черноморие, тъй като цената е в пъти под пазарната. Тя е подписана по време на ръководството на Тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев. Той подписва и съглашението сред българската страна и кметството на Москва за създаване на комплекса през 2008 година

Конституцията към оня миг споделя, че чужденци и задгранични лица не могат да получават земя в България, само че това ограничаване е заобиколено посредством вписване на компания в България. Крайният притежател на сдружението, притежаващо комплекс „ Камчия “ и земята под него, е кметството на Москва.
Такова огромно съсредоточаване на земя [...] би следвало да се възприема като някакъв риск за нашата национална сигурност
„ В случая такова огромно съсредоточаване на земя в зона, която е гранична, която се има от страна, която ни е оповестила за неприятелска страна, страна, която сега води кървава война с неин комшия изцяло голословно, като цяло би следвало да се възприема като някакъв риск за нашата национална сигурност ”, сподели юрист Танков.

Непосредствено откакто атакува Украйна, Русия разгласи България за неприятелска страна. Причината е, че София се присъдени към интернационалните наказания против Москва, наложени поради непредизвиканата експанзия против Украйна.
Няколко държавни управления в поддръжка на " Камчия "
Нито едно държавно управление досега не регистрира като проблем притежаването на толкоз доста земя от Москва в България. Освен че продава евтина земя на Кремъл, кабинетът на Тройната коалиция през 2009-а отпуска и близо 8 млн. лв. от бюджета за тръбопровод до базата. През 2010-а лентата на комплекс „ Камчия “ е прерязана от Бойко Борисов като министър председател и кмета на Москва тогава Юрий Лужков.
Това не беше общоприетият туризъм
За няколко години „ Камчия “ се трансформира в един от главните работодатели и максимален поданик на община Аврен. " Основно туристите бяха деца, ветерани от Втората международна война и самотни майки. И на процедура това не беше общоприетият туризъм, който през лятото идват някакви туристи, а беше целогодишно напълнен с тези три категории ”, сподели за Свободна Европа кметът на Аврен Емануил Манолов .

През 2019-а стартират проблеми с заплащането на налози. Задълженията към общината доближават към 1 млн. лв.. Организираните групи в комплекса понижават. Това е обвързвано със прекъсването на програмата за лагери на деца от кметството на Москва.

На този декор през 2019-а, по време на среща с съветския си сътрудник Дмитрий Медведев, министър председателят Бойко Борисов хвали комплекса и приказва за разширение на съдействието с Русия в региона на спортния, просветителния и конгресен туризъм.

Няколко месеца по-късно съветският външен министър Сергей Лавров споделя, че Съветът по национална сигурност в Москва ще разиска прекосяването на „ Камчия “ в благосъстоятелност на съветската страна. Предложението е базата да се трансформира в съществена задгранична културно-хуманитарна площадка за пробутване на съветските ползи в Европа. Лавров споделя, че, в случай че става въпрос за мека мощ, това е идеалният пример в най-позитивен смисъл.
" Меката мощ ” на Москва
Теорията споделя, че меката мощ е налагане на политическо въздействие, само че мечтаните резултати се получават с непринудено присъединяване и предизвикателство на благосклонности и обвързаност. Пример са културните, спортните, просветителните мероприятия.

Разбирането на Русия за мека мощ е развито в концепцията за „ Руски свят “, утвърдена от президента Владимир Путин през септември 2022 година Тя се употребява и за опрощение на войната против Украйна с аргумента, че Русия поддържа съветските жители, живеещи в чужбина. Стратегията, подписана от Путин, планува усилване на въздействието на Русия в така наречен славянски страни.
Това е предизвестие за идването на оръжията
„ Меката мощ зависи в чия уста ”, сподели за Свободна Европа някогашният външен министър Соломон Паси . „ Ако говорите за мека мощ в устата на Лавров и на Путин, това е предизвестие за идването на оръжията ”, сподели той.
" Консервиране " на имуществото
Спирането на проведените групи от Москва е последвано от пандемията, която затваря комплекса. През 2021-ва изпълнителният шеф на „ Камчия “ Николай Недков споделя, че имат проекти да го трансфорат в „ неповторима екосистема под формата на интелигентен град “. Той споделя, че там ще бъде открит „ бизнес развъдник, бизнес акселератор, стартъп студио, учебно заведение за стартъпи и академия за блогъри, влогъри и инфлуенсъри ”.

Две годиви по-късно комплексът не работи. Сградите са затворени и под защита. Заради войната, която води Русия и наложените наказания, лагерите за проведени групи са невъзможни. От управлението на комплекса не дадоха отговор на поканата за изявление на Свободна Европа.

От кметството на Москва споделиха, че поради сложната геополитическа и икономическа обстановка през 2022-ра е взето решение имуществото на комплекса да бъде консервирано. Дейността на сдружението е прекратена, а достъпът до комплекса е стеснен.
 Отговор от кметството на Москва за бъдещето на комплекс Има ли риск за националната сигурност? Българската страна е извадена от опцията да реализира цялостен контрол
През 2023 година няколко организации приканиха комплекс „ Камчия ” да бъде лишен от Русия. „ Ние нямаме надзор над това какво се случва там. Т.е. българската страна е извадена от опцията да реализира цялостен контрол и считаме, че „ Камчия “ се употребява в това число и за действия, които са ориентирани против нашата национална сигурност ”, сподели за Свободна Европа Йордан Божинов от Софийския конгрес за сигурност.

„ В Русия съвсем всяка институция отвън граница се употребява за шпионаж ”, сподели Соломон Паси.

В отговор на въпроси на Свободна Европа от Министерския съвет споделиха, че все още няма постъпила информация за евентуални закани за националната сигурност на България.
Може ли страната да отнеме „ Камчия ”?
Според адвокати договорката за комплекс „ Камчия “ може да бъде развалена, тъй като преследва неразрешена от закона цел.
Властта върху собствеността е в непознати ръце
Забранената от закона цел е била чужденци или непознати сдружения да имат земя, което все още на подписване на договорката, е било неразрешено в конституцията. Забраната е заобиколена посредством основаване на българско сдружение, което има право да има земя.

Това е станало с поредност обособени стъпки, които сами по себе си са законни. Т.е. реализирана е последна цел – непозната страна да окрупни и да стане притежател на българска земя. Купен е не просто парцел или постройка, в която да се вършат детски лагери, а целеустремено е придобивана българска земя на брега на Черно море.

И прокуратурата, и Министерският съвет са сезирани за случая „ Камчия “. Службите за сигурност споделят, че не виждат опасност за националната сигурност в това страна, оповестила България за неприятелска, да владее над 300 декара гранична българска територия.
 Всички обичат Гергов. Как се случи завладяването на Пловдивския панаир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР