Българска фирма изгуби рекордните над 12 милиона лева при хакерска

...
Българска фирма изгуби рекордните над 12 милиона лева при хакерска
Коментари Харесай

„Сменен IBAN“: Хакери „ужилиха“ българска фирма с над 12 млн. лева

Българска компания изгуби рекордните над 12 милиона лв. при хакерска офанзива. По схемата, известна като " заменен IBAN ", пострадали у нас са стотици сдружения.

Според проверяващите причинителите са от Нигерия, а вероятността да бъдат хванати е оскъдна.

Причината е, че там работят над 1000 проведени незаконни групи с тази активност, а управляващите в Нигерия не спомагат на полицията тук.

Обвиняемият постоянно ѝ казвал, че е изнудван за пари

Въпреки това има формирано досъдебно произвеждане в Софийската районна прокуратура. От ГБДОП са потърсили помощ и от ФБР. А излъганата компания, по информация на bTV, е от сферата на строителството.

За да съумеят да източат рекордните над 12 милиона лв., причинителите от Нигерия първо неусетно с фишинг имейл са си обезпечили достъп до онлайн връзката на сдружението, споделят от ГДБОП.

Хакерите са съумели и да обхванат в съветски авиокосмически институт по-рано през годината

„ Следят кореспонденцията на българската компания с нейния контрагент и в тъкмо определен миг просто трансформират имейла. Добавят текст, че банковата сметка, която българската компания изплаща регулярно пари, не може да обработват заплащане, може да получават заплащане и подмамват българската компания да изпрати парите на различен IBAN - друга банкова сметка “, изясни Комисар Владимир Димитров, шеф на Дирекция " Киберпрестъпност ", ГДБОП.

Така, единствено с едно кликване и на един транш, сдружението е изгубило парите.

Димитров добави, че на всеки няколко дни има компания, която губи пари по този метод.

Според специалиста по киберсигурност и някогашен антимафиот Явор Колев няма компании у нас, които да не са евентуални бъдещи жертви на измамата.

Как да се предпазим от фишинг офанзивите?

„ Те би трябвало да се насочат към по-сериозни ограничения по киберсифурност. Ако фирмите нямат запас, в България има мощни компании за киберсигурност. Една застраховка дава опция да си поеме въздух компанията и да се стабилизира “, уточни той.

Досега арестувани за сходна машинация с българска компания у нас няма.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР