Българска финансова институция е подала в Държавната агенция Национална сигурност

...
Българска финансова институция е подала в Държавната агенция Национална сигурност
Коментари Харесай

Сигналът срещу Нексо е подаден от българска финансова институция. Какво каза шефът на ДАНС

Българска финансова институция е подала в Държавната организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) сигнал против компанията Нексо (Nexo) през юли 2022 година, заяви ръководителят на организацията Пламен Тончев пред краткотрайната парламентарна комисия по случая.

По-рано прокуратурата сподели, че казусът е почнал след сигнал от задгранични служби за съмнителни трансакци. Главният прокурор Иван Гешев сподели пред правната комисия, че " всичко това е почнало в Съединени американски щати ". Нексо отхвърли тези изказвания.

Комисията беше основана, откакто прокуратурата в София по следствие за " проведена незаконна група, основана за осъществяване на финансови закононарушения, в това число пране на пари, даване на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни закононарушения ".

Повдигнати бяха обвинявания против 4-ма души, измежду които съоснователят на Нексо - някогашният народен представител Антони Тренчев. Той отхвърли всички обвинявания и сподели, че компанията ще съди българските институции за 1 милиарда $ и сподели, че основният прокурор Иван Гешев ще попадне под глобите на закона „ Магнитски “ в Съединени американски щати.

Във вторник ръководителят на комисията Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) заяви, че в писмо от държавното обвиняване се споделя, че не може да бъде обезпечено присъединяване на основния прокурор, а съответна информация ще бъде предоставена в писмена форма.

Пламен Тончев обаче заяви, че през 2022 година в ДАНС е постъпила информация за осъществени съмнителни финансови интервенции с присъединяване на български жители и сдружения, свързани с Нексо. Това станало по реда на Закона за ограниченията против изпирането на пари. В отговор на въпрос от депутати, шефът на ДАНС посочи единствено, че става въпрос за българска финансова институция.

Тончев добави, че са осъществени поредност от дейности за изясняване на произхода на средствата, предмет на тези финансови интервенции, както и ролята на физическите лица и компании. Установено е, че групата сдружения на Нексо развива активност в разнообразни страни и юрисдикции, в това число и офшорни зони.

" Дейността им се показва най-общо в даване на разнообразни финансови услуги, свързани с валути и криптоактиви. Нексо употребява своя криптовалута, която се предлага за продажба като лимитирани скъпи бумаги ", добави ръководителят на ДАНС.

След разбор и обобщаване на информацията през септември е била сезирана прокуратурата, която е образувала инспекция и след това досъдебно произвеждане, предоставено на Националната следствена работа (НСлС).

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е добита банкова информация. Установени са генерирани дебитни и кредитни обороти в изключително огромни размери и преводи в междубанкови сметки на български сдружения и такива от групата на Нексо, посочи Тончев.

Той добави, че огромна част от получените пари след това са пренареждани към друга компания, обвързвана с физическо лице от ръководството на Нексо. След това са закупени голям брой парцели, в това число в интерес на трети лица, на забележителна стойност. Става дума за бизнес здания в София и в туристически дестинации в страната.

Шефът на ДАНС заяви още, че са открити обществени източници, въз основата на които са разпознати действителните притежатели, активността и капитала на сдруженията на Нексо в Швейцария, Съединени американски щати, Обединеното кралство, Естония и други страни.

След продан на информация с непознати партньорски служби са добити данни, които " удостоверяват информацията в общественото пространство ", за осъществени на непозната територия престъпления на сдружение от групата Нексо, означи Тончев.

Той посочи, че ДАНС продължава предоставените от прокуратурата дейности.

Междувременно Антони Тренчев и другият съосновател на Нексо - Коста Кънчев , изпратиха до комисията към основния прокурор Иван Гешев.

Един от тях е във връзка изказванията, че компанията е съпричастна към финансиране на терористични организации. Иван Гешев сподели, че българското следствие е разкрило данни за преводи от Нексо към член на палестинската формация Хамас , както и преводи, свързани със глобена съветска криптоборса.

" Ясно е към този момент, че става въпрос за две преводи на обща стойност $1900 , направени две години преди адресът на получателя да бъде глобен от Националното бюро за битка с финансирането на тероризма в Израел ", пишат двамата съоснователи на Нексо.

Те питат и за съглашението сред криптобанката и американските регулаторни органи и изказванията на прокуратурата за тъжби от английски жители. Те прецизират, че въпреки Нексо да има над 5 млн. клиенти в целия свят, има единствено едно дело във Англия, и то от частно юридически темперамент, като детайлите към него, са от дълго време обществено налични.

" Включително ищците, опитни опортюнисти, не оспорват, че са получили всички свои активи дружно с облагите си, и две години по-късно вземат решение, че са недоволни от размера. Защо продължавате да твърдите, че има голям брой тъжби и каква работа има прокуратурата в един частно-правен спор в непозната пълномощия ", питат Гешев Тренчев и Кънчев.

Миналата седмица компанията с регулаторните органи в Съединени американски щати. От Нексо се задължиха да платят санкции в размер на 45 млн. $ по отношение на нерегистрираното предложение и продажба на свои артикули.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР