Българска делегация изкачи връх Каймакчалан в Гърция и почете паметта

...
Българска делегация изкачи връх Каймакчалан в Гърция и почете паметта
Коментари Харесай

Почетоха паметта на героите от Каймакчалан

Българска делегация изкачи връх Каймакчалан в Гърция и уважи паметта на героично починалите български воини по време на Първата международна война.
Прочетете още
„ Във всички войни, в които е взела участие, Българската войска се е потвърдила пред света като несломима и извънредно героична. На този ден – 12 септември, преди 107 години, стартира една от най-епичните и решителни борби в историята на българските военни подвизи. През далечната 1916 година български пехотни полкове, пазят върха в продължение на 46 дни от настъплението на Сръбската дивизия. Благодарение на самоотвержените офицери, подофицери и бойци, посочили извънредно геройство и неотстъпчивост, многократните офанзиви на съперника биват героично отблъсквани. Въпреки студа, макар непрекъснатия сръбски обстрел, макар гибелта, дебнеща в окопите. Тези велики българи не са забравени. За 8-ма поредна година, на мястото, където са изгубили живота си повече от 3000 воини, техни потомци, военнослужещи и българи, тачещи своята история отдадоха заслужена респект “, показват от Съвместно командване на специфичните интервенции.

Със заупокойна молитва, отслужена от негово високоблагоговейнство свещеноиконом Фотий, с благословията на Пловдивския митрополит Николай, всички дружно се помолиха за душите на починалите на връх Каймакчалан и в тяхна памет сервираха венци цветя.       

На церемонията, проведена от Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) на Българската войска, участваха господин Христо Гаджев – ръководител на Комисията по защита в 49-ото Народно събрание, господин Калин Калапанков – член на Комисията по защита в 49-ото Народно събрание, генерал-майор Явор Матеев – пълководец на СКСО, генерал-майор Валентин Кръстев – заместник-командир на корпуса на НАТО за бързо развръщане в Солун, о.з.генерал Константин Попов – шеф на защитата в интервала 2016 - 2017 година, полковник Милчо Игнатов – боен аташе на Република България в Република Гърция, представители на посолството и генералното консулство на Република България в Република Гърция, кмета на община Садово господин Димитър Здравков, роднини на участниците в сраженията, родолюбиви българи, воини от Специалните сили на Българската войска.

В словото си, генерал-майор Матеев приветства всички присъстващи и им благодари, че съхраняват славната ни история за бъдещите генерации. Той напомни героичните подвизи на нашите предшественици, които в продължение на съвсем месец и половина са воювали в името на България, в името на националното обединяване и свободата на нашата Родина.

Генерал-майор Матеев приключи с думите „ На този връх са починали доста хора, тук се усеща, че всичко е наелектризирано от хиляди човешки ориси, по тази причина ви призовавам да бъдем смирени към историята и да почетем паметта и на нашите герои, и на всички починали воини тук, тъй като всички са индивиди на тази земя и ги е раждала майка. А това би трябвало да ни припомня да вършим всичко належащо, в случай че може да се избегнат войните. Вечна популярност на нашите герои! Нека постоянно да помним, да тачим и да се прекланяме пред делото на тези, които когато загиваха, изрично не знаеха, че ние през днешния ден ще ги назоваваме герои и без да желаеха, и без да знаеха, тези хора сътворяваха историята на нашата Родина “.

Господин Гаджев означи в своето послание „ Мисия на всички нас българите е да браним и да почетем паметта както на всички починали за България, по този начин и хората, които са се били от другата страна, тъй като в последна сметка всеки е изпълнявал своя воински дълг и би трябвало да почитаме това “  и добави „ Надали има българи, които да нямат предшественици, взели участие във войната и оставили костите си по бойните полета. Наш дълг е да ги браним, тъй като за нас думи като жанр, татковина, България са значими! “

Генерал Попов от своя страна акцентира, че на това място казаните думи стигат най-далече, а вярата е най-силна.

По време на церемонията тромпетист от представителния духов оркестър на Специалните сили на Българската войска извърши популярен е нашия боец, а под звуците на „ Кол прочут “, всички застанаха на колене, с цел да почетат паметта на починалите. Мероприятието приключи с осъществяване на българския химн от всички присъстващи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР