Българска банка за развитие съвместно с международни финансови институции и

...
Българска банка за развитие съвместно с международни финансови институции и
Коментари Харесай

Банката за развитие ще има дъщерен фонд за социални инвестиции

Българска банка за развиване взаимно с интернационалните финансови институции и начинания ще стартира работа по основаването на Фонд за обществени вложения. Предвижда се той да бъде нейно дъщерно сдружение като задачата му е да влага в капитала на обществени компании в България.

Това оповестяват от Министерството на стопанската система като показват, че отрасловия министър Емил Караниколов кардинално подкрепил самодейността. Тя пък била в осъществяване на признатата от Министерския съвет и създадена от Министерството на стопанската система и Министерството на финансите Стратегията 2017 – 2020 на " Българската банка за развиване " АД.

Не се схваща от известието по кое време ще бъде основан фондът, единствено се споделя, че това ще стане в " средносрочен " проект.

Стратегията бе призната от кабинета през юли. През същия месец с решение на Народното събрание Банката за развиване бе трансферирана отраслово от министъра на финансите към министъра на стопанската система.

Създаването на сходен фонд в бъдеще доста ще промени средата за развиване на обществените предприятия у нас, показват още от икономическото ведомство и допълват, че досега в България липсва сходен източник на финансиране, защото поддръжката за обществените предприятия е главно по линия на грантова помощ от структурните фондове на Европейски Съюз. От ведомството стимулират концепцията и с това, че с нея ще се помогне да се изравнят разликите с Европейски Съюз по достъпа на обществени компании до финансиране.

Скоростното прекачване на банката, малко преди ваканцията на депутатите, към икономическото министерство цели кадрови рокади, писа неотдавна " Капитал ". По информация на изданието една от тях е назначението на някогашния ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев, който се опитвал да заеме пост посредством лобиране от страна на " Обединени патриоти ".

Изданието напомня и че през последните години банката от насърчителна институция с фокус дребни и междинни предприятия отчасти се изроди в инструмент за поддръжка на неразбираемо по какъв начин определени едри бизнеси. Сред корпоративните клиентите се виждат сдружения на Красимир Гергов, Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев... Друга линия на активността са избавителни интервенции за закъсали компании - най-много строителни, показва изданието.

След като пое ведомствено банката икономическият министър побърза да съобщи, че ще обърне институцията още веднъж към дребния и междинен бизнес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР