Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и още шест асоциации

...
Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и още шест асоциации
Коментари Харесай

Цената на водата за поливните площи трябва да бъде намалена

Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и още шест асоциации и съюзи в бранш “Плодове и зеленчуци” упорстват цената на водата за поливни потребности да бъде понижена. Искането на браншовиците е отправено към държавното сдружение „ Напоителни системи “ ЕАД.

Аргументите на производителите са, че откакто държавната компания получи съвсем един милиарда лв. за възобновяване, рехабилитация и поправки, като част от проекта за възобновяване на страната, е редно и цената на водата за поливни потребности да бъде понижена.

“Тези вложения ще имат за цел да понижат загубите на вода, да усъвършенстват ръководството на процесите и надлежно да реализират най-чакания от всички производители краен резултат, а точно по-евтина вода и то още този сезон”, безапелационни са асоциациите.

Браншовите организации чакат и да бъдат включени при правене на проекта за рехабилитация и поправки в Напоителни системи ЕАД. Според тях единствено по този метод ще съумеят да се извадят целите и да се изкажат проблемите - такива, каквито са за земеделските стопани в страната.

Производителите имат и съответно предложение, което е за да подтиква разширение на площите за напояване на плодове и зеленчуци.

Те оферират цената на водата за стопанства с построена система за капково напояване да бъде с 50% по-евтина от базовата цена. Според тях сега се получава по този начин, че всички консуматори заплащат една такси за поливане - без значение дали си вложил в капково напояване, поливаш гравитачно или посредством различен способ. Те са безапелационни, че това е извънредно незаслужено, имайки поради големите разноски на стопаните, които са направени за построяването на съвременни съоръжения за капково напояване.

Мнението на браншовиците е, че би било заслужено, в случай че се вкара преференциална цена с 50% понижение от базовата, като тя да се лимитира до откритите правила на декар за другите култури, поливани със системи за капково напояване.

От Асоциацията оповестяват, че са заимствали метода от подпомагането на обществени групи, на които тъкмо по този способ се отпуска електрическа енергия и питейна вода. Доводите им за това са, че бранш “Плодове и зеленчуци” е един от най-чувствителните в страната и в това време директно подвластен от поливната вода.

“Браншът се въздейства директно от съществуването на поливна вода, както за произвеждане, по този начин и за приемане на дотация по обвързана подкрепа”, изясняват от организацията и акцентират, че все още съвсем половината от получената дотация към земеделците се употребява за разплащане на таксите за поливна вода.

Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков споделя, че точно това е една от аргументите огромна част от малинопроизводителите към момента да не са платили водата за сезон 2020 година, защото чакат погашение на дотациите, с цел да погасят отговорностите си към Напоителни системи.

Друг сериозен и всеобщ проблем при напояването е обвързван с кражбите на вода, оповестяват от организацията. И макар че от 2018 година насам единствено при подозрение Напоителни системи алармира прокуратурата, сходни случаи не престават. По тази причина от Асоциацията оферират да се легализират всички кладенци с държавна дотация на местата, в които няма построена апаратура от Напоителни системи.

Още повече, че режимът за пердашене на сонди се облекчава. Още в края на 2020 година от Министерството на земеделието уведомиха фермерите, притежаващи кладенци, че те могат да бъдат легализирани. От ведомството оповестиха, че регистрацията на водовземни уреди за персонални цели не предстои на никакви такси, а притежателите имат право на до 10 куб.м. вода дневно безплатно за персонално прилагане. Що се отнася до водовземните уреди за икономически цели, законопроектът планува на тях да бъдат сложени водомери, които да регистрират точното ползване на вода, която ще се заплаща съгласно цената. Заради епидемиологичната конюнктура в страната, земеделците получиха две години пролонгация за регистрацията на кладенци.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР