Българска асоциация "Биопродукти" излиза на протест във вторник с искане

...
Българска асоциация "Биопродукти" излиза на протест във вторник с искане
Коментари Харесай

Биофермери плашат с протест заради чиновнически репресии


Българска асоциация "Биопродукти " излиза на митинг във вторник с искане за оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов.
Причините са "безпрецедентна обстановка на репресии и война със бранша " от страна на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), изчерпаният финансов запас за биоземеделие и блокирани средства от Европейската комисия по Програмата за развиване на селските региони.
Към момента няма спрени и блокирани евросредства за България от страна на Брюксел, споделиха от Европейска комисия.
Освен оставката на Порожанов, биофермерите желаят "незабавна смяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и европейските практики. Настояват и в Консултативната комисия по биологично земеделие да бъдат включени представители на всички заинтригувани страни.
Това се споделя в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, което е оповестено на уеб страницата на асоциацията и изпратено до медиите. "Биопродукти " се обръщат към премиера и желаят неговата интервенция, поради неналичието на чуваемост от страна на МЗХГ, макар извършените многочислени срещи.
Свръхизисквания към бранша
Повод за недоволството е новата разпоредба за биологичното произвеждане. Според нея, в случай че единствено в една партида биопродукция бъде открито даже минимално количество от неразрешени за този тип произвеждане субстанции, още след излизането на лабораторните резултати контролният орган ще може да стартира процедура по лишаване на биосертификата на цялото стопанство. Например в случай че си производител на биовина и партидата ти "Мерло " не дава отговор на условията по някакви аргументи, няма да ти спрат единствено тази партида, а ще ти лишават целия документ. Това значи, че не можеш да продадеш и "Шардоне ", "Мискет ", "Мавруд " и "Каберне ", макар че при тях няма никакви отклонения, обясниха от "Биопродукти ".
От асоциацията настояват, че такова нещо няма в целия Европейски съюз и е въведено само в България по неразбираеми за тях аргументи. Съгласно европейския правилник би трябвало да се спре единствено партидата, която не дава отговор на условията, настояват от "Биопродукти ".
Друг проблем е, че не се регистрира причинителят на замърсяването на продукта. Това може да е замърсен въздух, киселинни дъждове и така нататък, които са отвън контрола на производителя и той, без да е отговорен, според наредбата ще би трябвало да бъде глобен, споделят от организацията.
Тя добавя, че поради измененията в наредбата българските биофермери са принудени да заплащат за лабораторни разбори, които не потвърждават нищо и каквито техните сътрудници в Европейски Съюз не вършат. Производителите на продукция по бионачин са непрекъснат риск от лишаване на документа, даже без да имат виновност, да рискуват бизнеса и бъдещето си, без това да се постанова от европейските регламенти, възмущават си от асоциацията.
Земеделското министерство оправдава строгите условия в наредбата с одит на Сметната палата, открил основни пропуски в контрола на бранша. Според палатата липсват инспекции в заведения с биохрани и онлайн търговия, издавани са разрешителни на сертифициращи компании без одобрени правила и без да е ясно изобщо дали отговорят на евроизискванията. Институцията даже заключи, че тествани на място биофермери са се стремели само да получат дотация, а не да развиват такова произвеждане, защото за отглежданите от тях растения не са полагани грижи. Преразпределение на пазара за сертификация
Биопроизводителите пишат, че са "свидетели на а невиждани репресивни дейности от страна на МЗХГ – на две от контролиращите лица, опериращи в България, бяха отнети разрешителните за работа в страната ".
Става въпрос за отнемането на документите на австрийската компания "Аустриа Био Гаранти " на 1 февруари и на "Кю сертификейшън " на 28 март. Според известията на земеделското министерство повода е "значителен брой непълноти и несъответствия ".
"Австрия био гаранти " е измежду огромните европейски сертифициращи организации и в България е имала към 400 клиенти. На тях им е бил даден период от 12 дни да си намерят друга сертифицираща компания.
"Кю сертификейшън " е една от първите компании на пазара у нас и има 15 годишен опит. Нейни клиенти са били към 500 биопроизводители.
От "Биопродукти " настояват, че в деня, в който МЗХГ е съобщило, че няма да възобнови разрешителното на "Кю Сертификейшън ", вечерта в извънработно време чиновници на МЗХГ са се обаждали по телефона на техните клиенти да ги предупредят да си диря друга сертифицираща компания.
Нещо повече - доста биофермери, клиенти на "Кю сертификейшън ", са получавали позвънявания от новосъздадени контролиращи лица - получили позволение за активност през 2018 година още преди публично да бъде обявена новината за непродължаване на лиценза. Те са били предупреждавани за идната обстановка и са получавали оферти за бързо включване на нов контракт, настояват от "Биопродукти " без да показват имена.
Посочват обаче, че "Кю сертификейшън " получават заповедта, подписана от министър Порожанов, чак на петия ден - 1 април. До момента ведомството не е излязло с публично известие каква е повода за лишаване на лиценза, декларират от "Биопродукти ". "Кю сертификейшън " пък настояват, че посочените несъответствия в отчета от инспекцията на МЗХГ са несъществени и официални.
Заради създалата се обстановка, сега над 900 биопроизводители са сложени в патова обстановка. Съмненията в сектора са, че някой се пробва да открадне бизнес. Към момента има 16 компании с лиценз за инспекция на биологично произвеждане. Бизнесът им се прави оценка на към 10 млн. лева годишно, само че от него зависи приемането на евросубсидия за биологично произвеждане, която е към 200 млн. лева.годишно.
Губещи са биопроизводителите
"Някой лудува в Министерството на земеделието, горите и храните на гърба на биопроизводителите, някой насажда боязън у сертифициращите компании, че лицензът им може да бъде лишен без доста пояснения. Някой евентуално възнамерява и по-лоши неща, само че ние се надяваме съмненията ни да са неверни ", написа още в писмото до Бойко Борисов.
От асоциацията считат, че от създалата се обстановка те са най-потърпевши, тъй като "всички тези кавги разрушават доверието на потребителите в България към качеството на българските биохрани и питиета ".
Посочват, че всичко това се случва на фона на настояванията на Европейска комисия за въвеждане на правила и бистрота в процеса по узаконяване на българските биопродукти.
Последните одити на Европейската комисия и на Сметната палата в България показаха доста недостатъци - както на процеса по надзор, по този начин и на съответните отдели в Министерство на земеделието и храните и в Държавен фонд "Земеделие ", упълномощен като разплащателна организация на евросредствата за земеделие. В резултат на това средствата, предопределени за поддръжка на биоземеделците, са блокирани и не е ясно по кое време ще се изплатят, настояват от "Биопродукти ". Посочват още, че заплащания за обвързана поддръжка за плодове и зеленчуци са понижени с 50% единствено за биофермерите. Напомнят и, че евросредствата по размер "Биологично земеделие " свършиха подозрително бързо единствено за две години. Към момента от Европейска комисия и МЗХГ обществено не са съобщавали за блокирани средства за биопроизводство. От Еврокомисията споделиха за Mediapool, че няма спрени еврофондове за земеделие и по ПРСР. Предстои обаче нова инспекция в България и най-вероятно Министерството на земеделието се презастрахова, с цел да е несъмнено, че няма да бъдат открити нарушавания.
"Всички ние, действителните български биопроизводители, желаем прецизен надзор, само че и бистрота на системата. Желаем да се поддържа на равнище доверието в българските биопродукти. Желаем секторът да се развива без разтърсвания, и проблемите и въпросите да бъдат решавани в разговор. Вместо това сме очевидци на произвол от страна Министерство на земеделието и храните, разпра с неуместни контролиращи лица, и в това време затваряне на очите пред неприятните практики от страна на общоизвестни в сектора контролиращи лица ", пишат още биопроизводителите до Бойко Борисов.
/mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР