Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи огнища на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи огнища на
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип е установено в още една птицеферма в Славяново

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) откри огнища на болестта Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците (ВПИП) в два обекта за развъждане на пекински патици на един притежател в град Славяново, област Плевен, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Засегнатите птицеферми нямат софтуерна съгласуваност с първото установено огнище преди дни в същото обитаемо място. Обектите се намират в 3-километрова защитна зона, избрана към първото огнище.

Пробите, дали позитивен резултат за болестта, са взети от обектите по отношение на подхванатите от ОДБХ Плевен ограничения по отношение на първото огнище. Изпълнителният шеф на БАБХ е издал заповед за оповестяване и предприемане на ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца А по птиците. В обектите са били отглеждани към 166 хиляди патици.

Предстои евтаназиране по човечен метод и неутрализиране на заболелите и контактни птици, под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването, според условията на Регламент (ЕО) щ 1069/2009. Определените при първото огнище 3-километрова защитна зона (гр. Славяново, общ. Плевен) и 10-километрова следена зона (с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим) са в действие и за новото огнище. Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в зоните.

Във връзка с усложнената конюнктура с Високопатогенната Инфлуенца А (грип) по птиците в Европа и неналичието на използвана ваксина за болестта със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ е несъмнено усилване на ограниченията за биосигурност и нараснала зоркост за клинични прояви на болестта в животновъдните обекти за развъждане на птици в цялата страна, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР