Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи две огнища

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи две огнища
Коментари Харесай

БАБХ откри две огнища на Инфлуенца по птиците близо до Пловд...

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) откри две огнища на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъдни обекти за развъждане на кокошки носачки, ситуирани в землището на село Трилистник, област Пловдив.

Инфекцията е открита вследствие на засилен надзор от ОДБХ Пловдив и изследвани проби по отношение на огнището, оповестено във плантация в село Трилистник на 27 април 2021 година Едното ново огнище е в софтуерно обвързван обект с оповестеното през април.

Второто огнище е във плантация на различен притежател, където болестта се открива за четвърти път.

Положителният резултат на пробите е доказан от Национална референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ, град София.

По отношение на огнищата в село Трилистник са издадени заповеди на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои евтаназиране и неутрализиране на заболелите и контактните кокошки (около 70 хиляди общо за двете ферми) под формален контрол, по човечен метод, недопускащ разпространение на заболяването, според условията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Около птицефермите са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат обитаемоте места общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „ Чекерица “ и 10-километрова следена зона, в която попадат обитаемоте места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово – гр. Садово.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в двете зони.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР