Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

БАБХ регистрира първо за изминалите 7 месеца огнище на инфлуенца по птиците

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на Славяново, обл. Плевен, оповестиха от организацията. Инфекцията е открита в обект за развъждане на кокошки носачки и е доказана от Национална референтна лаборатория по инфлуенца и нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ, град София.
Последното огнище на болестта в България бе доказано преди 7 месеца (през юни 2020 г). В Европа за същия интервал са оповестени 511 огнища на Инфлуенца вид А при домашни птици.
За болестта инфлуенца вид А при птиците няма ваксина. За предварителна защита на разпространяването на заболяването през ноември 2020 година изпълнителният шеф на БАБХ издаде заповед за развъждане на птиците единствено в закрити помещение в есенно-зимния интервал, в който е особено възникването на болестта. Важно е също стопаните да съблюдават ограниченията за биосигурност в животновъдните обекти и при превозването на птиците отвън тях.
По отношение на огнището в гр. Славяново е издадена заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците.
В обекта са били отглеждани към 99 хиляди птици, като подозрението за заболяване измежду тях е подбудено от нараснала смъртност.
Предстои умъртвяване по човечен метод и неутрализиране на останалите в животновъдния обект болни и контактни птици, под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването, според условията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.
Около птицефермата са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попада гр. Славяново, обл. Плевен; 10-километрова следена зона - с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим.
Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в двете зони.
БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР