Българовско шествие. Снимка: Личен архив За шеста поредна година традиционното Българовско

...
Българовско шествие. Снимка: Личен архив
За шеста поредна година традиционното Българовско
Коментари Харесай

Традиционното „Българовско шествие“ ще се проведе на националния празник – 3 март, в Бургас

 Българовско шествие
Българовско шествие. Снимка: Личен списък

За шеста поредна година обичайното „ Българовско шествие “ ще се организира на националния ни празник – 3 март, в Бургас . Негови основатели и уредници са семейство Карашеви отпред с Пламен Карашев, който стои зад родолюбивата концепция. Партньори още веднъж са от мотоклуб New Race MCC .

Президентът на New Race MCC Атанас Киров изясни пред Искра.бг , че мотористите, които ще се включат в „ Българовското шествие “, ще се съберат в 08:30 часа на 3 март пред сервиз „ Авто Карашев “ на улица „ Крайезерна “ 79 . Останалите участници в родолюбивата самодейност ще бъдат в 09:00 часа на Морска гара . Мотористите ще се причислят към тях.

„ Можем самоуверено да кажем, че има време и място през годината в което модерният свят и нашият съвременен град се преплитат с предишното ни, назовава се Българовско Шествие 3-ти Март “ , написаха уредниците на проявата в обществената мрежа Фейсбук.

С „ Българовското шествие “ се уважава паметта на жертвите на така наречен Второ Баташко кръвопролитие у нас . Дни преди подписването на Санстефанския кротичък контракт башибозукът се насочва към днешното Българово. Два дни 400 души са стоели затворени в християнския храм „ Свети Атанасий “ , с цел да се крият от нападателите си. Но все пак те не съумяват да се спасят. Били са избити от турците по нечовечен метод. Те не са пожалили даже децата и невръстните бебета.

Така всяка година с „ Българовското шествие “ хората свеждат глави пред жертвите на тази проявена свирепост . Това са хора, починали за Освобождението на България и тяхната памет би трябвало да бъде защитавана и почитана.

В родолюбивата самодейност тази година ще се включат всички мотоклубове от Бургас. Атанас Киров акцентира, че мотористите би трябвало да проявят желязна дисциплинираност . В програмата на самото шествие на Морска гара е планувано още веднъж да има деца, както и реализатори от музикално-танцова група. Ще прозвучат и обичайните български гайди , след което участниците в „ Българовското шествие “ ще се насочат към храм „ Свети Атанасий “ в Българово. Там те ще отдадат респект към починалите 400 души във Второто Баташко кръвопролитие.

Мотористите ще се наредят в центъра преди да влязат в стадиона. Там ще се чуе плач на мотори, който продължава към 30-40 секунди и по този метод те ще отдадат респект към паметта на трагично починалите, изясни Атанас Киров. През останалото време те се движат при строга организация.

Новото тази година е, че се приготвя откриването на паметник , който се построява напълно със средства от дарения на елементарни жители . Той ще бъде край Българово и с него ще се отдаде респект към паметта на починалите. Изграждането му е почнало в края на 2022 година и се чака монументът да бъде завършен до края на актуалната 2023 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР