Българо-австрийски екип спаси ръката на 13-месечно момченце с рядка операция.

...
Българо-австрийски екип спаси ръката на 13-месечно момченце с рядка операция.
Коментари Харесай

Спасиха ръката на 13-месечно бебе

Българо-австрийски екип избави ръката на 13-месечно момченце с рядка интервенция. Виртуозната микрохирургия и екипната работа на лекарите от Аджибадем Сити Клиник и Австрия разрешиха дребният пациент да бъде оздравял без затруднения и риск.

Екип съдови хирурзи, воден от доцент Стефан Стефанов, началник на отделението по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост, съдови експерти от болница Токуда със завеждащ клиника проф. Васил Червенков, дружно с гостуващия особено за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника “Донаущат” във Виена, Австрия, оперираха аневризма на артерия на китката.

Операцията беше осъществена на територията на Болница " Токуда ". Пациентът е момченце на 13-месеца, което е с възходяща издутина на дясната китка, в началото дишагностицирана като киста на ръката. След обзор и образни проучвания доцент Стефанов слага извънредно рядката диагноза “аневризма на радиална артерия”.

Диагнозата е доказана от проф. Галина Кирова – завеждащ клиника по Образна диагностика в " Токуда ".

Екипът възнамерява и прави интервенция, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възвръща. Операцията приключва сполучливо, макар рисково дребния размер на артерията – единствено 1.5 мм.

След къс болничен престой, дребният пациент е изписан в положително здраве, а проходимостта на артерията е възобновена.

“Радвам се, че имам опция да работя един до друг със експерти с голям опит, които биха създали всичко по силите си, с цел да спасят живота на едно малко дете. Благодаря и на проф. Холценбайн, който за следващ път оставя натоварената си стратегия във Виена и откликва на наша покана за взаимна интервенция от толкоз комплицирано естество”, разяснява доцент Стефанов след сполучливото изписване на детето.
“Благодарна съм на целия екип лекари за грижата към моето дете.

Искам да благодаря и на доцент Стефанов, който с самообладание и внимание ни обясняваше всяка стъпка преди интервенцията и вдъхваше успокоение в тези тревожни за нас дни. Вечно ще сме признателни за това”, разяснява майката на детето Христинка Костова.

Внимание заслужава изключителната необичайност на тази съдова патология – в научната литература за последните 40 години са оповестени едвам 12 случая, от които ¼ са приключили с спиране на артерията. В този случай обаче, с помощта на точната и бърза диагностика, както и на сполучливата оперативна намеса, плод на взаимните старания на експерти от три лечебни заведения, лекуването приключи щастливо за дребния пациент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР