България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при

...
България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при
Коментари Харесай

И у нас започват тестове за мистериозния хепатит при децата

България стартира проби за съществуването на мистериозния изострен хепатит при децата, открит в няколко страни в Европа, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.

Министерството на здравеопазването към този момент е срещнало персоналните лекари, педиатрите, инфекционистите и други медици за записаните в редица страни случаи на изострен хепатит с незнайна етиология при деца, в това число клиничното протичане и лабораторните резултати.

История на мистериозния хепатит стартира с отчет на Англия от 5 април 2022 година, с който тя осведоми Световната Здравна Организация /СЗО/ за увеличение на случаите от изострен хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години в Шотландия.

До 20 април 2022 година случаите са 111, като става дума за здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са приети в болница заради проявата на признаци на изострен хепатит – жълтеница, повръщане, диария, гадене, температура и мощно повишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ /> 500 IU/L/. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили затруднения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е приключила с удобен излаз.

Проведените досега микробиологични проучвания са открили позитивни резултати във връзка с аденовирус - 75%. 16% от децата при хоспитализирането са дали позитивен резултат за коронавирус, като при дребен % е открита коинфекция с аденовирус. Поради открития от диагностичните лаборатории нараснал % позитивни проби за аденовирус при деца за същия интервал от предходните години е изказана догадка, че хипотетичен извършител на изострен хепатит при деца може да е зараза с аденовирус, прецизират от НЦЗПБ.

Заболяването е много рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неразбираеми, вследствие на което рискът не може да бъде тъкмо оценен. Ето за какво на 8 април Европейският Център за Контрол на Заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността по отношение на случаи на тежък изострен хепатит при деца с неизяснена етиология и да рапортуват за всички доказани и вероятни случаи.

До момента 12 страни от Европейски Съюз са докладвали в СЗО за спорадични случаи – Австрия /2/, Белгия /2/, Дания /6/, Франция /2/, Германия /1/, Ирландия /5/, Италия /17/, Холандия /4/, Норвегия /2/, Полша /1/, Румъния /1/ и Испания /12/, като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР