България започва предпроектното проучване за изграждането на Европейския газов хъб

...
България започва предпроектното проучване за изграждането на Европейския газов хъб
Коментари Харесай

България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович

България стартира предпроектното изследване за построяването на Европейския газов хъб " Балкан ". Днес се подписват контракти за това.

Новината заяви енергийният ни министър Теменужка Петкова, която взе участие в полемика за присъединяване на неправителствения бранш в развиването на енергетиката. Еврокомисарят с сектор енергиен съюз Марош Шефчович разяснява, че Европейска комисия поддържа построяването на Газовия хъб в България и превръщането на страната от директна в способна да търгува с газ. Петкова разяснява, че това е огромен прогрес в тази тенденция.

 Борисов показа на Шефчович газовия хъб
Борисов показа на Шефчович газовия хъб " Балкан "

Проектът обезпечава конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа

Шефчович уточни, че тази концепция породи още по време на първата среща на групата за газова съгласуваност на страните от района.
" Тогава взехме решение, че всяка една страна в района би трябвало да има най-малко три източника за доставка на природен газ , с цел да се реализира диверсификация и в този подтекст, разглеждайки всички страни, България е тази, която е най-подходяща да бъде център , защото чисто географски нейното разположение благоприятства това.
Второто, България има доста добре развити интерконекторни връзки със съседите ѝ, като стартираме с интерконектора Гърция - България , който се построява с европейски пари и поддръжка ", сподели още той.

По думите на Шефчович с премиера Борисов също са говорили, че има значителен прогрес по създаване на интерконектора България - Турция , както и във връзка с интерконектора България - Румъния , следва да се изградят още няколко компресорни станции, с цел да има още по дейно развиване.

" Съзнава се една доста добра връзка с интерконектора България - Сърбия още веднъж с европейска помощ. Идеята е да има доста мощна газова ликвидност в района . Това е мощно подкрепено от Европейска комисия и нашата цел и предпочитание е България да се трансформира от една страна, която транзитира газ в една страна, която в действителност е търговец и търгува с газ ", сподели още Шефчович.

 Европейска комисия може да оцени договорката с ЧЕЗ, когато всичко е приключено
Европейска комисия може да оцени договорката с ЧЕЗ, когато всичко е приключено

Еврокомисарят Марош Шефчович разяснява договорката сред " Инерком " и ЧЕЗ

По време на форума той също по този начин уточни, че по време на българското председателство страната ни ще работи за по-тясното съдействие със страните от района на Западните Балкани за свързване на газопреносните мрежи, тъй че всички да се възползват от диверсификацията на източниците.
Еврокомисарят посочи, че в идващото десетилетие България може да удвои резултатите си във връзка с силата от възобновими източници - вятър и слънце. Той акцентира смисъла на страната ни като ръководител за построяването на националните проекти за силата и климата и визията на страните членки до 2030 в осъществяване на целите от Парижкото съглашение.

 Банките не са отказвали финансиране по договорката с ЧЕЗ, твърдят от Обновена
Банките не са отказвали финансиране по договорката с ЧЕЗ, твърдят от " Инерком "

" Инерком " договаря с банките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР