България запазва мястото си в Класацията за световната конкурентоспособност на

...
България запазва мястото си в Класацията за световната конкурентоспособност на
Коментари Харесай

България запазва позиции по конкурентност

България резервира мястото си в Класацията за международната конкурентоспособност на Международния институт за ръководство на мениджмънта (IMD), където страната ни се нарежда на 53 място от 63 страни. Това се твърди в годишното издание на БТПП " БЪлгария в числа ". Според данните в него брутният вътрешен артикул на България през предходната година е достигнал рекордните 68 милиарда евро, нараствайки с 3,6% при инфлация от 3,3 на 100.

Очакванията са инфлацията в нашата страна да доближи през 2022 година годишни равнища от над 12 на 100 поради цените и доставките на енергийните първични материали и забавените вложения. Според БТПП е напълно естествено при настоящите инфлационни нива от близо 17% (към юни 2022г.) Брутният вътрешен продукт на страната доста да се увеличи. Безработицата остава на доста ниски равнища, макар че към момента не може да се компенсират следствията от пандемията и да се доближат предкризисните равнища от 4,2% през 2019 година

След възобновените вериги на доставки страната ни реализира рекорден експорт през 2021 година в размер на 35 милиарда евро или растеж от 24 на 100. Водещите търговски сътрудници на България във връзка с износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция. Вносът на артикули и услуги също записва рекордни стойности през предходната година, като комерсиалното салдо на страната ни още веднъж остава отрицателно. България се нарежда по-лошо в " Индексa на глобализация ", където пада с една позиция по-надолу до 33 място от 208 страни, регистрира годишникът на Търговско-промишлената палата.

Според ръководителя на БТПП измежду главните задания на служебното държавно управление са осъществяване на естествени избори, справяне с КОВИД-пандемията, високите цени на тока и на природния газ. За българския бизнес няма значение от кое място и по какъв начин ще се обезпечи газ, въпрос на оцеляване е да се обезпечат от служебното държавно управление, както и от идващ постоянен кабинет устойчиви доставки на задоволителни количества на обективна цена, която не слага българските компании в неконкурентно състояние във връзка с цените на крайните им артикули, сподели ръководителят на БТПП.

Според Цветан Симеонов до края на годината не се чака равнищата на безработица да се покачат поради сложната отплата на неналичието на работна мощ. Заради неналичието на квалифицирани фрагменти ще продължи натискът за повишение на заплатите, който в допълнение се ускорява и поради двуцифрената инфлация в България, като работодателите ще би трябвало да продължат с намаляването на маржа на облагите, което пък им пречи да влагат в рационализация на производствата. Допълнителен утежнителен фактор е непремереното решение, в това число и на последното държавно управление, за увеличение на заплатите в избрани браншове - да вземем за пример в образованието, без реализиране на авансово слагане на цели, както и в нереформирани браншове, макар обещанията за усъвършенстване на администрацията, счита ръководителят на БТПП.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР