България заменя вноса на руски петрол със суров петрол от

...
България заменя вноса на руски петрол със суров петрол от
Коментари Харесай

България заменя руския петрол

България заменя вноса на съветски нефт със недопечен нефт от Казахстан, Ирак и Тунис през януари, съгласно търговци и данни на LSEG.

България има освобождение от ембаргото на Европейския съюз, което й разрешава да продължи вноса по море на съветски нефт през 2024 година Но страната е лимитирала износа на всички рафинирани артикули, създадени от съветски недопечен нефт от този месец, което прави съвсем невероятно единствената й рафинерия да работи с съветски нефт и реши да спре целия импорт на съветски недопечен нефт от март.

България купува нефт, с цел да зарежда своята бургаска рафинерия

която има потенциал от 190 000 барела дневно и се ръководи от съветската „ Лукойл “. България беше четвъртият максимален покупател на съветски нефт по море през 2023 година, закупувайки над 100 000 барела дневно.

Този месец обаче не се чака нефт от Русия да стигне до пристанище Бургас. Тъй като „ Лукойл “ към този момент не е в положение да доставя бургаската рафинерия със личния си петрол Urals, тя би трябвало да употребява петрол от други места, което покачва разноските в завода.

Досега през януари в Бургас се чака да постъпят два товара от по 70 000 метрични тона казахстански нефт KEBCO, партида от 76 000 тона от иракския Basrah Light, 50 000 тона от сорта CPC Blend и 33 000 тона нефт от Тунис.

KEBCO – казахстански нефт, изнасян от съветски пристанища,  има сходни характерности

като съветския вид „ Уралс “ и е най-вероятният сурогат на съветската суровина в България, показват пазарни участници, въпреки да допълват, че доставките му са лимитирани, а цената му е доста по-висока, в сравнение с „ Уралс “.

Износът на нефт от региона на Кюрдистан в Ирак е спрян от предходната пролет.

Лукойл съобщи, че преразглежда тактиката си във връзка с активите в България и ще обмисли продажбата им.

Източник: Ройтерс / Превод: SafeNews

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР