България задължително трябва да закупи още 8 самолета F-16, за

...
България задължително трябва да закупи още 8 самолета F-16, за
Коментари Харесай

Ген. Русев: МиГ-овете летят до края на 2023 г., преговаряме с 4 страни за междинни самолети

България наложително би трябвало да закупи още 8 самолета F-16, с цел да разполага с ескадрила. Това съобщи пред бТВ ген. Николай Русев, пълководец на авиобазата „ Граф Игнатиево “.  

Необходимо е да допълним ескадрилата си със същия тип самолети – може да има две ескадрили с разнообразни самолети, само че не и разнообразни самолети в една ескадрила, разясни той.

По думите му, предвид на повишения риск от ескалиране на войната в Украйна, НАТО може да изиска разполагане на спомагателни сили у нас.

Към момента няма смяна в метода, по който действат Военновъздушни сили, единствената разлика е, че командването е пребазирано на летище Пловдив поради реорганизация на пистата в базата „ Граф Игнатиево “ съгласно с потребностите при употребата на F-16.

Ген. Русев акцентира, че е належащо до момента в който дойдат новите F-16 за българските Военновъздушни сили да се обезпечи „ промеждутъчен аероплан “, с цел да може да се носят бойни наряди. МиГ-овете ще летят до края на 2023 година По думите му, България би трябвало да развие личните си благоприятни условия, с цел да способстваме за сигурността в НАТО, а освен да я консумираме.  

Водят се диалози с Франция, Швеция, Съединени американски щати и Израел за самолети втора ръка, като вероятните разновидности са „ Мираж “, „ Рафал “, „ Грипен “, F-16. Ген. Русев съобщи, че изборът ще зависи от офертата.

От Полша ще дойдат два мотора за МиГ-овете, които ще бъдат инсталирани у нас. Очаква се моторите да са повече. Ресурсът им е 350 часа, което значи към година и половина полети.  

Ген. Русев означи, че има засилен интерес към специалността на военния водач.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР