България Внасят ли боклук от Италия, за да го горят

...
България Внасят ли боклук от Италия, за да го горят
Коментари Харесай

Внасят ли боклук от Италия, за да го горят в България

България Внасят ли отпадък от Италия, с цел да го горят в България Антонова от „ Грийнпийс ” изясни, че законно боклуци се горят в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ”, където е издадено публично позволение  Николай Киров 27 август 2019, 12:14 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Внасят ли отпадък от Италия, с цел да го горят в България
Внасят ли отпадък от Италия, с цел да го горят в България
 След удавеното дете - дело за неплатени налози и наставления
След удавеното дете - дело за неплатени налози и наставления
 „ Екоравновесие ”: Кучетата се крият доста добре през нощта
„ Екоравновесие ”: Кучетата се крият доста добре през нощта
 Стефан Данаилов: Аз се завръщам!
Стефан Данаилов: Аз се завръщам!
 Август е към края си, лятото – не
Август е към края си, лятото – не
 Авария в Топлоелектрическа централа „ Брикел ”, черен пушек край Гълъбово
Авария в Топлоелектрическа централа „ Брикел ”, черен пушек край Гълъбово
 Камион се възпламени на автомагистрала „ Струма ”
Камион се възпламени на автомагистрала „ Струма ”
 9-годишно дете се удави в Горна Оряховица
9-годишно дете се удави в Горна Оряховица

яколко топлоелектрически централи в България, които наподобява са свързани една с друга, се пробват да заменят главното си гориво – въглища, с по-евтини боклуци. Вече има много образци за това, дори и получени позволения, да стартира изгаряне на отпадък в техните съоръжения, разяснява в предаването „ Здравей, България” по NOVA Меглена Антонова от „ Грийнпийс”.

Според Антонова повредата в Топлоелектрическа централа „ Брикел” предходната събота не е изключение. В „ Грийнпийс” имат информация, че сходни произшествия се случват непрекъснато.

„ Твърдят, че е имало спешна обстановка, само че за нас това не е възможно за обикновено опериране на централата. Не е единствения случай, за който знаем. За нас това демонстрира, че централата не е в положително техническо състояние”, разяснява Антонова.

Антонова изясни, че законно боклуци се горят в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”, където е издадено публично позволение от Изпълнителната организация по околна среда.

„ Имаме информация обаче за няколко централи – като „ Брикел”, като в Перник, че им се е разрешавало пробно изгаряне на тези отпадъци”, съобщи Антонова.

Тя изясни, че в Топлоелектрическа централа „ Брикел” имало проекти за изгаряне на до 500 000 тона боклуци годишно.

„ Според нас, това изисква някакъв тип оценка върху околната среда, тъй като това количество е доста огромно. За страдание на този стадий районната ревизия твърди, че няма потребност, тъй като в формалните документи, които те са подали, не попадат такива количества отпадъци”, акцентира Антонова.

Според екозащитниците тези централи са остарели и не са планувани за горене на боклуци.

„ Твърдят, че могат да се оправят механически. Но фрагменти демонстрират, че нямат тази опция. Има късмет, когато се изгарят тези боклуци, да излизат разнообразни замърсители, тъй като имат други филтри, които да не ги пречистват. Когато се горят смесени боклуци в тях може да попадат най-различно наличие, в това число пластмаса, която може да съдържа хлор, и по този начин в атмосферата да излизат диоксини и флорани, които са доста рискови за човешкото здраве”.

От „ Грийнпийс” са питали Регионалната ревизия по околна среда в Стара Загора дали централата в Гълъбово има позволение да изгаря боклуци, само че от локалното Регионална инспекция за опазване на околната среда са споделили единствено, че те самите не са издавали такова.

„ Основният източник на серни диоксиди е изгарянето на въглища. За нас решението е да стартираме един разговор по какъв начин гледаме на производството на електрическа енергия и топлоенергия оттатък тези замърсяващи източници, тъй като към този момент е потвърдено, че изгарянето на въглища носи замърсяване”, изясни Антонова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР