България влиза в 2023 г. с активен, но спокоен пазар,

...
България влиза в 2023 г. с активен, но спокоен пазар,
Коментари Харесай

Спадът в броя сделки с имоти не води до спад в цените засега

България влиза в 2023 година с деен, само че спокоен пазар, на който е мъчно да се вършат прогнози за упования както във времето, по този начин и в амплитудата промени. Ситуацията сега допуска, че който има нужда да купува или да продава няма причина да изчаква, защото няма конкренто събитие или смяна, които да се чакат в даден предстоящ миг. Освен това динамичностите на пазара са мудни. Това разяснява пред публицисти Гергана Тенекеджиева, изп. шеф на " Адрес недвижими парцели ".

Анализира, че неналичието на предвидимост кара някои купувачи да чакат спад на цените, което по кое време, дали и с какъв брой може да стане никой не може да каже. Според нея част от отдръпналите се през предходната година купувачи са точно тези, които чакат намаляване на цените. Отдръпнали са се и хората без задоволително заделени пари за самоучастие - най-малко 20% от цената на жилището и пари за ремонт и други първични разноски. Отказали се от договорка са и тези, за които цените към този момент са прекомерно високи, приходите им не биха разрешили посрещане на всички ежедневни разноски плюс обслужване на заем и не са сигурни в приходите си.

" Понижение на цените у нас е доста евентуално да има, само че няма по какъв начин да знаем дали, по кое време и с какъв брой ще се случи това. Погрешни са упованията, че спадът на равнищата ще последва незабавно след този на броя покупко-продажби ", разяснява Тенекеджиева. Допълва, че икономическите процеси в България са релативно мудни.

За спад е рано да се приказва, като той ще бъде равномерен - сега търсенето е към момента малко по-голямо от предлагането.

Всичко това е довело до растеж в търсенето на наеми с към 10% през миналата година.

20% спад в покупко-продажбите, 25% - растеж в цените

Анализът на компанията е, че след интервала на рекордни растежи през предходната година настъпи усмиряване на пазара и баланс сред търсене и предложение. За съпоставяне през 2019 година за едно жилище е имало 3-ма кандидат-купувачи, до момента в който през предходната, а сега съотношението е 1:1.

Данните за София демонстрират, че спадът в интензивността на пазара е сред 15 и 20% според от региона и типа строителство. Ценовите равнища към този момент регистрираха пик, само че за спад не може да се приказва.
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР