България вече не е част от списъка на държави, за

...
България вече не е част от списъка на държави, за
Коментари Харесай

Отпаднаха ограниченията за България във връзка с класическата чума по свинете

България към този момент не е част от листата на страни, за които се ползват ограничаващи ограничения, в това число забрани за придвижване на живи прасета, по отношение на заболяването класическа чума по свинете, оповестяват от Агенцията за сигурност на храните.

Страната ни беше извадена от ограничаващите зони посредством Регламент за осъществяване (ЕС) 2021/2158 на Комисията от 6 декември 2021 година, оповестен в формален вестник на Европейски Съюз.

Класическата чума по свинете е инфекциозна вирусна болест по отглежданите и дивите прасета, оказваща съществено влияние върху съответната популация от животни и върху рентабилността на свиневъдството. Заради нея се постанова ограничаване при придвижването на колета от тези животни и артикули от тях в границите на Съюза и в износа към трети страни.

След оценка на успеваемостта от ограниченията за контрол и надзор, подхванати от Българската организация по сигурност на храните в сходство с европейското законодателство, както и подобряването на епидемиологична конюнктура във връзка с заболяването класическа чума по свинете, Комисията промени Регламент за осъществяване (ЕС) 2021/934 за установяване на специфични ограничения за надзор по отношение на заболяването класическа чума по свинете и цялата територия на България към този момент не е част от ограничаващите зони във връзка със болестта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР